Vadhajtások

Terrorizmushoz köthető iszlamisták imádkoztak a dán Parlament előtt, dán politikusok válaszul Koránt égettek

A Hizb ut-Tahrir nevű, terrorizmushoz köthető szervezet iszlamistái tömeges imát tartottak pénteken, a Koppenhága közepén található Christianborgban. Ugyanebben az időben, a bevándorlást kritizáló Stram Kurs (Szigorú Irány – ford.) nevű párt ellendemonstrációt tartott, hogy kritikájukat fejezzék ki a szervezet iránt: “bacon a la Koránt” főztek egy grillen elégetve a Koránt – írja a Voice of Europe.

A Hizb ut-Tahrir saját maga által megjelölt célja a demokrácia eltörlése, s helyette egy iszlamista, a sharía iránymutatásainak megfelelő társadalom megteremtése. Oroszországban a szervezet be van tiltva és terrorista szervezetként tartják őket számon. Németországban szintén törvénytelennek minősítéttek a csoportot antiszemitizmusuk és Izrael ellenes propagandájuk okán. Ezen országok mellett Kína, Törökország, Egyiptom és még számos arab országok betiltotta a szervezetet.

A Hizb ut-Tahrir szóba került több olyan nyomozás során is, amelyeket a Skandináviában elkövetett terrorcselekmények kapcsán folytatnak a hatóságok. Rakhmat Akilov, kamionos terrorista 5 embert megölt, 15-öt megsebesített egy 2017-es stockholmi támadásban, maga is kedvelte és megosztotta a szervezetet a Facebookon.

Pénteken délután fél 1-kor a Hizb ut-Tahrir körülbelül 100 támogatója gyűlt össze, hogy részt vegyenek a napi imán a dán Parlament épülete előtt, ily módon tiltakozva az általuk érzett iszlámellenes klíma ellen, ami az országban uralkodik.

A szervezet a gyűlölködő politikusokat és a médiát okolja a muszlimok ellen elkövetett támadásokért.

A bevándorlást kritizáló Stram Kurs párt, élen a politikai formáció élén álló Rasmus Paludannal reagált a tüntetésre és  ellendemontrsációt szerveztek a tömeges ima helyszínének közelébe. Paludan a Berlingske Tidende nevű újságnak elmondta, hogy pártja a Hizb ut-Tahrir ellen demonstrál, mely egy antidemokratikus szervezet, amely domináns szerepet kíván betölteni, s ezt saját maguk jelentik ki. Többen úgy reagáltak az ellendemonstrációra, hogy szükség volt rendőri beavatkozásra. Azonban a tüntetők és ellentüntetők között kialakított csatorna lehetetlenné tette a komolyabb összecsapásokat.

Burkás nő beszédének szövege:

“Mindig részt fogunk venni a gondolatok csatájában. És mivel ők nem tudták megnyerni az intellektuális vitát az iszlám elképzeléseivel és értékeivel szemben, elkezdtek hazugságokat, propagandát és gyűlöletet terjeszteni ellenünk. Főleg mi, muszlim nők vagyunk a célpontjaik és nem azért mert gyengék vagy kevésbé intelligensek vagyunk, hanem mert tudják, hogy mi alkotjuk ennek az ummának (muszlim közösség – ford.) a gerincét.”