Vadhajtások

Dán hazafiak földhöz vágták a Koránt, mire a “kedvenceink” bekattantak és felgyújtották a várost

Vasárnap erőszakos zavargások törtek ki Koppenhága Nørrebro kerületében. A jobboldali, iszlám kritikus párt (Stram Kurs – Kemény Vonal) vezetője, Rasmus Paludan szervezett újabb demonstrációt – írja a Voice of Europe a dán rádió beszámolóira hivatkozva.

A tüntetés helyszínén ellentüntetők felbőszült csapata jelent meg és megtámadták az esemény résztvevőit, majd a kiérkező rendőröket is. Vasárnap este még folytak a zavargások, amikor a koppenhágai rendőr-főkapitány, Jørgen Bergen Skov  a hivatalos sajtótájékoztató során a következőket mondta: “Számítottunk ellen-demonstrációkra, de olyan mértékű atrocitásokra nem, mint amekkorákkal ma szembesültünk.”

Az emberek többek között utcakövekkel, kerékpárokkal és műanyag székekkel dobáltak meg a rendőröket, és a Nørrebroban készült videofelvételek alapján autókat és ingatlanokat is felgyújtottak. A rendőrség könnygázzal és kivont fegyverekkel igyekezett rendet teremteni, de lövések nem dördültek. Hétfőn reggel a rendőrség 15 személy őrizetbe vételéről számolt be.

A Kvällsposten (helyi lap) értesülései szerint az arra járók erőszakos megnyilvánulásait az provokálta ki, amikor Rasmus Paluden és egy párttársa egymásnak oda-vissza dobálta a Koránt és demonstratív jelleggel többször földre is ejtették.

Paluden az Ekstrabladetnek tett nyilatkozatában elmondta: “Körülbelül két perce játszottunk a Koránnal, amikor két szomáliainak kinéző személy megtámadott engem. Az egyikük el is vette a Koránt.”

Nem ez volt az első alkalom, hogy Paluden egy nagyarányú muszlim lakossággal rendelkező környékre szervezett demonstrációt: korábban Korán-égetéssel válaszolt arra, hogy terrorizmushoz köthető iszlamisták a koppenhágai Parlament épülete elé szerveztek tömeges imát. (Erről szóló beszámolónk itt olvasható.)

Rasmus Paluden

 

Lars Løkke Rasmussen, dán miniszterelnök Twitteren határolódott el Paluden “értelmetlen provokációitól” és arra biztatta az embereket, hogy erőszak helyett érvekkel lépjenek fel.

A Sputnik News beszámolójából kiderül, hogy Paludent saját bevallása szerint nem hatotta meg különösebben a muszlimok reakciói és hasonló demonstrációt tervez ugyanerre a helyszínre keddre, helyi idő szerint délután fél kettőre. A BT nevű dán portálnak a Kemény Vonal vezetője a következőket mondta:

“Vasárnap nem tudtuk megcsinálni. 2 perc 43 másodperc után elszabadult a pokol. Aztán pedig a rendőrség elvitt minket. Látszik a felvételeken, hogy a zsaruk a karomnál fogva húznak. Nem magamtól hagytam el a helyszínt.”

 

 

Boglárka – Vadhajtások.hu