2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

A hazudozó Márki-Zay Pétert kipicsázta a bíróság - Fizetnie kell a hazudozónak

Másodfokon, jogerősen is elvesztette a kórházpert Márki-Zay Péter; a hódmezővásárhelyi polgármesternek tizenöt napon belül nyolcszázezer forintot kell fizetnie a helyi kórháznak, valamint nyilvánosan bocsánatot kell kérnie az intézményre tett valótlan kijelentései miatt a megyei napilapban – döntött kedden a Szegedi Ítélőtábla. Kallai Árpád, az egészségügyi intézmény főigazgatója a Promenad.hu-nak hangsúlyozta: a jövőben sem tűrik el, hogy megsértsék a jó hírnevüket. Márki-Zay Péter kedden a kórház ügye mellett két másik hasonló, magánszemélyeket érintő perét is jogerősen elveszítette, így a három eljárás miatt több millió forintot kell kifizetnie a napokban.

Győzött az igazság, ugyanis ma véget ért másodfokon az a per, amit a kórház indított Márki-Zay Péter polgármester ellen jó hírnév megsértése miatt – jelentette ki Kallai Árpád a bírósági döntés után tartott sajtótájékoztatóján. Az egészségügyi intézmény főigazgatója elmondta: a Szegedi Ítélőtábla megállapította, hogy még egy polgármester sem hazudhat, és nem sértheti meg egy kórház, valamint az ott dolgozó több száz asszisztens, nővér és doktor hírnevét. A táblabíróság jogerősen kimondta, hogy Márki-Zay Péter nem mondott igazat, amikor a kórházat bírálta, és azt mondta, hogy aki az intézménybe bemegy, az az életét kockáztatja. A városvezetőnek ezért tizenöt napon belül nyolcszázezer forint sérelemdíjat kell fizetnie a kórháznak, illetve nyilvánosan bocsánatot kell kérnie a Délmagyarország napilapban. A kórházigazgató szerint példátlan az, hogy ma Magyarországon egy polgármester igaztalan állítást tesz a saját városában működő kórházra. Ezt Márki-Zay Péter a saját politikai céljai érdekében tette, nem számolva a következményekkel – hangsúlyozta Kallai Árpád. Kallai Árpád úgy véli, az eset arra is rávilágít, hogy az egészségügyi intézmény képes megvédeni magát. Valamennyi dolgozónk kiállt a kórház mellett, ezért mindenkinek megköszönöm, hogy még ezekben a nehéz időkben is lelkiismeretesen végezte a munkáját – fejezte ki háláját a főigazgató, és hozzátette: a jövőben sem tűrik el azt, hogy a munkájukat igaztalan vádakkal illessék, és a munkatársaikat vagy az intézményt megsértsék. Várják tehát Márki-Zay Péter bocsánatkérését és a nyolcszázezer forintot, amit a betegellátás fejlesztésére fordítanak.
Mint arról a PestiSrácok.hu korábban beszámolt, Márki-Zay Péter a tavalyi időközi helyhatósági választás kampányában olyasmiket állított, hogy aki bemegy a városa kórházába, az az életét teszi kockára. Mindezt olyan példákkal igyekezett alátámasztani, amelyekről az intézmény kezdeményezte polgári per bizonyításában kiderült, hogy nem, vagy nem úgy igazak, ahogy a politikus kijelentéseiben szerepeltek. A polgármester portálunknak nyilatkozva a Szegedi Törvényszék elsőfokú ítéletének kihirdetése előtt még fenntartotta, állította, hogy az általa említett eseteknek alapja van, érvelése pedig kérdéseinkre, illetve a bíróság kérdéseire is az volt, hogy az elhangzottakat politikai szemszögből kell értelmezni, mert kampány idején hangzottak el. A Szegedi Ítélőtábla kedden helybenhagyta a Szegedi Törvényszék korábbi határozatát. Kriveczky György, a hódmezővásárhelyi kórház jogi képviselője a PestiSrácok.hu-nak a jogerős ítélet kihirdetése után elmondta: a történtekben nagyon lényeges, hogy a táblabíróság kimondta: Márki-Zay Péter kijelentései a kórházzal, mint közintézménnyel szemben hangzottak el, így különösen alkalmasak voltak a közbizalom befolyásolására, megrendítésére. A polgármester kedden másik két hasonló ügyét is elveszítette; azokban a felperesek a hódmezővásárhelyi önkormányzat egyik volt tisztségviselője és egy helyi vállalkozó, akik a helyi kórház vezetéséhez hasonlóan sérelmezték Márki-Zay őket ért kijelentéseit, amelyeket a polgármester a fentiekhez hasonlóan politikai kinyilatkoztatásoknak tartott. A Szegedi Törvényszék elsőfokú döntése az előbbi sértettnek egymillió, a másiknak félmillió forint sérelemdíjat ítélt meg, ezen kívül Márki-Zay állja a perköltségeket is. Kedden ezekben az ügyekben is jogerős határozat született. Feketéné Szemző Margit, az egyik felperes jogi képviselője portálunkkal a titoktartási kötelezettsége miatt csak annyit közölhetett, hogy a táblabíróság részben helybenhagyta a korábbi döntést, a sérelemdíjak mértékét azonban mérsékelte.  Forrás: Promenad.hu, Pestisrácok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató