2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Hírek a svéd kalifátusból

A legelvetemültebb európai ország ma: Svédország.

Egy hét alatt kétszer gyulladt ki egy iskola Bagarmossenben, Stockholmtól délre

Vasárnap délután Bagarmossenben egy újjáépítésre váró, lezárt iskolában csaptak fel a lángok. 14 órakor értek ki a tűzoltók: "Nem döntöttünk arról, hogy erőfeszítéseket tegyünk-e, vagy hagyjuk, hogy az épület leégjen, mivel minden esetben felújításra kerül" - mondta Tommy Wållberg a stockholmi tűzoltóság szóvivője. "Az ingatlanon belül veszélyhelyzet állt fenn, de a környező épületekre nem terjedhetett át a tűz" - tette hozzá Wållberg. Az iskola egy héttel ezelőtt szintén kigyulladt, a vasárnapi tűz oka egyelőre még nem ismert - írja az Expressen.se.A dél-svédországi városban több ezer migráns él. 2017-ben mintegy 11 700 lakosa volt, ebből mintegy 33% volt külföldi hátterű.
 

Újabb gigamecset épülhet Svédországban

Az elmúlt évek bevándorlási hulláma során drasztikusan megnövekedett Växjö lakossága, emiatt pedig azt tervezik, hogy egy új, ezer fő befogadására képes óriásmecsetet építenek, hogy így járjanak a muszlim kisebbség kedvében.Ismail Abuhelal, a Växjői Muszlim Alapítvány nevű szervezet vezetője a Lokaltidningen nevű helyi lapnak arról panaszkodott, hogy a városban lévő mecset már 15 éves, és egyszerűen nem elég nagy ahhoz, hogy a dél-svédországi muszlimok gond nélkül elférjenek benne, ezért egy újabbra van szükség, hogy kielégítsék a település muszlim lakosainak az igényeit. "Amikor a ramadán végét ünnepeljük, akár kétezer ember is összezsúfolódhat a mecsetben, ami miatt a régi szőnyegeinket kénytelenek vagyunk kitenni az épület mellé, hogy mindenki Mekka felé fordulva tudjon imádkozni” – mondta az imám, akinek imái meghallgatásra találtak, ugyanis a városvezetés komolyan tervezi, hogy az egyre nagyobb számú muszlim kisebbségnek épít egy újabb mecsetet. Abuhelal szerint egy nagy minaret is lesz az új épületen - írja a 888.hu.
 

Szóba került Magyarország egy tegnapi televíziós vitaműsorban

Jamie Akesson, a bevándorlás-ellenes Svéd Demokraták párt első embere forró szóváltásba került két politikussal az állami TV-ben - írja az SVT. "Most már csendben leszel? Most már hallgathatsz! Nem tudja abba hagyni, hogy folyton megszakítson!?" - kiáltotta Åkesson, miután Annie Lööf próbára tette a türelmét. Magyarország bevándorláspolitikája akkor került szóba, amikor Akessont provokálták különböző migrációval kapcsolatos kérdésekkel. Az SD vezére ekkor beleállt a két liberális politikusba, Annie Lööf-be (Centrum párt, régi Farmer párt) és Jonas Sjöstedt-be (korábbi Kommunista párt tagja). Akesson azt mondta, hogy szerinte a kelet-európai országokat nem büntethetik a nyugatiak, mert nem vesznek részt a migránsok befogadásában. A két liberális politikus szó szerint megrettent ezen, és azt mondták, hogy Åkesson náci. Az állami TV híreiben úgy jelent meg a cikk, hogy
"Akesson a magyarok oldalán harcol"
A Svéd Demokraták vezére tiszteli Orbán Viktort. Sjöstedt azonban nem bírt magával és tovább ment. Elkezdte antiszemitázni Orbán Viktort, de Akesson megvédte őt. Kijelentette, hogy ez hazugság. Jimmie Åkesson megvédte Magyarországot:
Magyarország követte az elfogadott egyezményeket, míg más országok "megnyitották a határokat, és teljes káoszt csináltak".
"Most valódi kritikát hallhatunk Magyarországról?" - értetlenkedett a kommunista politikus. Åkesson elmondta, hogy Magyarországnak vannak korrupciós problémái, de Magyarország egy fiatal demokrácia és ezek a problémák a korábbi keleti-blokk tagsága miatt keletkeztek, de nem szabad büntetni őket (ami azt jelenti, hogy szükség esetén segítenünk kell).

Egekben vannak az üzemanyagárak

50 euróba kerül 25 liter gázolaj. Az kb. 640 forint átszámítva. Miért ilyen magasak az adók? A bevándorlás miatt...Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató