2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Radikális muszlim prédikátorokat utasít ki Svédország

A svéd titkosszolgálat szerint az ország biztonságát elsősorban az erőszakos iszlamizmus veszélyezteti.

Svédország kiutasít öt radikális imámot – közölte az Aftonbladet című svéd napilap pénteken a bevándorlási hatóságra hivatkozva.

A svéd biztonsági szolgálat (SAPO) szerint az érintett hitszónokok fokozott terrorveszélynek tették ki az országot. Fontos szerepet játszottak szélsőséges körökben, ezrek radikalizálódásához járultak hozzá, fiatalokat is kitéve radikális tanoknak.

A lap nem közölte, hogy pontosan mivel vádolják az imámokat tekintettel arra, hogy a SAPO titkosította ezt az információt.

Múlt héten a SAPO a svéd bevándorlási hatóságnál kezdeményezte, hogy a nemzetbiztonságot veszélyeztető személyek sorát kitoloncolják az országból. A biztonsági szolgálat szerint az intézkedés segíthet csökkenteni a szélsőségesek számát, amely az utóbbi években néhány százról több ezerre emelkedett.

Klas Friberg, a SAPO vezetője szerint a radikálisok táborának csökkentése kulcsfontossággal bír az ország terrorfenyegetettségének hosszú távú mérséklése és biztonsága szempontjából.

A SAPO egyik friss jelentésében hangsúlyozta, hogy a svéd nemzetbiztonságot leginkább az erőszakos iszlamizmus veszélyezteti. A biztonsági szolgálat szerint a radikális iszlamisták 71,7 százaléka külföldön született, 26,4 százalékuk Svédországban, utóbbi személyi körnek azonban legalább egyik szülője külföldi állampolgár – írja az MTI.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató