2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az Európai Parlamentben nincs cirkusz: komoly büntetéseket szabnak ki a hangoskodó, dobálózó képviselőkre

Az Európai Parlament nem sokat teketóriázik, ha egy-egy képviselője áthágja a házszabályt, az EP elnöke legutóbb Angelo Ciocca képviselő ügyében hozott olyan döntést, amely még a legmerészebb Tordai-Jakab klónt is meghátrálásra kényszerítené. A PestiSrácok.hu által megismert határozat szerint ugyanis ott még a csokoládé földre szórását is komolyan szankcionálják.

A hazai ellenzéki képviselők nyilván nem tudják, hogy az általuk “pofa be” törvénykényt aposztrofált országgyűlési törvény módosító javaslatában szereplő szankciók sokkal enyhébbek, mint például az általuk folyamatosan példaként emlegetett Európai Parlamentben.

A PestiSrácok.hu birtokába jutott egy elnöki határozat, az abban leírtak pedig egyértelműen azt bizonyítják, hogy az ott alkalmazott szankció lényegesen szigorúbb, mint a házszabály és az Országgyűlési törvényt módosító javaslatok, ráadásul a hét elején elfogadott strasbourgi határozatban szereplő képviselői magatartás lényegesen enyhébb, mint a lófaszozó Hadházy Ákos esetében volt. Abba bele sem merünk gondolni, hogy Tordai Bence mutatványa, vagy éppen a tavaly decemberi összellenzéki parlamenti performansz milyen büntetéssel járna az EP-ben…

A HAZAI ELLENZÉKNEK MÁR A MAGYAR SZABÁLYOZÁS MÓDOSÍTÁSA IS SOK(K)

Az esettel kapcsolatban érdemes felidézni: a Demokratikus Koalíció a parlamenti rendszer megszüntetése és a diktatúra kialakítása felé tett újabb lépésként értékelte az országgyűlési törvény javasolt módosítását. Arató Gergely a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a kormánypárti politikusok által benyújtott indítvány alapján a házelnök vagy a levezető elnök politikai értelemben „élet-halál urává válik”. Kiemelte, büntethetővé válik minden olyan tevékenység, amivel az ellenzék eddig felhívta a figyelmet a Ház „antidemokratikus gyakorlatára”, egy sima bekiabálásért is súlyos büntetést kaphatnak a képviselők. Véleményük szerint “ez egy „pofa be!” törvény, a Fidesz pedig az ellenzéki képviselők jogainak korlátozásával akar bosszút állni, amiért “a szavazók az önkormányzati választáson számos városban piros lapot mutattak a korrupciónak és az úrhatnám hatalomgyakorlásnak”. Arról is beszéltek, hogy  elsősorban nem a képviselők jogai csorbulnak, hanem azoké a választóké, akik odaküldték őket az Országgyűlésbe.

Az ellenzéki logikát követve tehát az Európai Parlament elnöke is “élet-halál ura”, az ott érvényes szabályok pedig a választók jogait csorbítják, miközben Brüsszelben és Strasbourgban diktatúrát építenek. Más kérdés, hogy ott miért nem tiltakoznak ilyen lelkesen az általuk delegált képviselők, miként azt teszik ők, Budapesten.

Forrás: PestiSrácok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató