Vadhajtások

A kis Greta miatt világszerte felütötte fejét a klímaszorongás okozta pánikbetegség

A Phys.org néhány nappal ezelőtt cikket publikált, melyből kiderül, hogy az apokaliptikus előrejelzések miatt a klímapánik a pánikbetegségek egyre gyakrabban diagnosztizált fajtája lett az Egyesült Államokban.

A betegség gyökere a klímaaktivisták azon kijelentéseiből ered, melyek szerint a világ, vagy legalábbis annak ma ismert formája, drasztikus lépések hiányában, akár egy évtizeden belül elpusztulhat. Az aktivisták egyre hisztérikusabb retorikákat alkalmaznak, a politikusok pedig ígéreteket osztogatnak.

Egyes aktivisták szerint kevesebb mint egy évtized áll az emberiség rendelkezésére, hogy összeszedje magát és drasztikus változásokat vezessen be a Föld megmentéséért, aminek része a légiközlekedés korlátozása, az eldobható műanyagok betiltása, vagy a vegetáriánus étrend bevezetése. Mások ennél is radikálisabb megközelítést szorgalmaznak, mint például az emberhús fogyasztást, a gyerekvállalásról való lemondást, vagy éppen a kapitalizmus felszámolását.

A “megoldások” sok esetben csupán politikai célok elérését szolgálják. Ahogy Rogán Antal megfogalmazta egyszer a görögdinnye hasonlattal, a zöldek csak kívülről zöldek, belülről valójában vörösek, mint a kommunisták.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság szerint a klímapánik tünetei nem mindig hasonlítanak a klasszikus pánikbetegségek tüneteire, így jelentkezhet konfliktuskerülés, fatalizmus, félelem, tehetetlenség és rezignáció formájában és együtt járhat fizikai tünetekkel is. Például asztmával vagy bizonyos allergiákkal.

A Klíma Pszichológiai Szövetség (igen már ilyen is van) arra hívta fel a brit szülők figyelmét, hogy a klímaváltozással kapcsolatos kommunikációjukkal megijesztik gyerekeiket. A Bath Egyetem pszichológusai pedig szintén arról számoltak be, hogy Angliában is a gyerekeknél tömegesen jelentkeznek a klímaváltozás miatti pánikbetegség tünetei.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos félelmek miatt egyesek megkérdőjelezik saját tetteik hatékonyságát. Nem tudják eldönteni, hogy számít-e egyáltalán ha nem ülnek repülőre, vagy nem használnak műanyag szívószálat.

Forrás: Hírháttér