2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Még a kizárás előtt távozhat a Fidesz az egyre liberálisabb Európai Néppártból

Valószínűtlen, hogy az Európai Néppárt ki tudná zárni a pártcsaládból a Fideszt, a magyar kormánypárt ugyanis maga dönt a kérdésben, és még egy esetleges kizárás, kedvezőtlen döntés előtt elhagyja a néppárti frakciót – tudta meg a PestiSrácok.hu fideszes körökből. A Pestisracok.hu azok után kérdezett meg több vezető fideszes politikust is, hogy a 444.hu megírta, a Fidesz átülését készíthette elő Orbán Viktor Varsóban, a Fidesz hamarosan a konzervatív EP-frakcióhoz csatlakozhat, amelyben a Fidesz szövetségese, a lengyel kormánypárti PiS a legmeghatározóbb politikai erő. Megtudták, a magyar kormánypárt véleménye továbbra is ugyanaz a Európai Néppártról és a helyzetről, nevezetesen nem a Fidesznek, hanem az egyre liberálisabb Európai Néppártnak kell változnia, mert éppen a néppárt távolodott el azoktól az értékektől, amelyeket a Fidesz képvisel: a kereszténydemokráciától, az európai értékek és határok védelmétől, a nemzetek Európájának megerősítésétől és politikájától, valamint a szuverenitás tiszteletben tartásától. Értesüléseink szerint akár még januárban eldőlhet, hogy a Fidesz hol folytatja, az Európai Néppártban csak akkor, ha a pártcsalád és vezetése visszatér az eredeti kereszténydemokrata értékekhez.A Fidesz iránytűje nem változott, mi azok vagyunk, akik voltunk, ugyanazt képviseljük, mint korábban. Az Európai Néppárt lett az, amely liberálisabb lett és eltért az eredeti irányvonalától. Nem nekünk kell változnunk, hanem az Európai Néppártnak, és ha erre képtelen, akkor fájó szívvel ugyan, de ki kell mondani, nekünk nincs keresnivalónk közöttük – tudta meg a PS a Fidesz egyik vezető politikusától. Ismert, néhány nappal ezelőtt Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációjának vezetője nyilatkozta azt a Magyar Nemzetnek, hogy minden esetben a Fidesz dönt, és nem a Fideszről döntenek. 
Nem a Fideszről fognak dönteni, hanem magának a kormánypártnak a döntése lesz, hogy melyik európai pártcsaládban képzeli el a jövőjét
– kommentálta Deutsch Tamás azt a sajtóértesülést, miszerint már Donald Tusk, az Európai Néppárt elnökének asztalán fekszik a néppárti jelentés a Fideszről. Hozzátette: a Fidesznek egyelőre nincs hivatalos tudomása a jelentés elkészültéről, de ha igaz a sajtóértesülés, annak nagyon örülnek. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke tavaly március 20-án jelentette be Brüsszelben, hogy a kormánypárt egyoldalúan felfüggeszti a pártcsaládban gyakorolt jogait mindaddig, amíg a vizsgálóbizottságok munkája tart. A kormányfő nyilvánosan legutóbb tavaly ősszel szólalt meg a kérdésben, és akkor úgy fogalmazott: amennyiben a pártcsalád visszatér kereszténydemokrata gyökereihez, a Fidesz talán a pártcsalád berkein belül folytatja.A PestiSrácok.hu elsőként, már tavasszal, még az EP-választások előtt megírta, hogy elérkezett az idő, hogy a Fidesz felálljon az Európai Néppártból és máshol folytassa.
Az Európai Néppárt a liberálisok foglya lett, politikai, technokrata-liberális irányvonala már alig van köszönőviszonyban az eredeti, kereszténydemokrata értékekkel és eszmékkel, és már most, az európai parlamenti választások előtt kibújt a szög a zsákból, hogy a néppárt már az új parlamenti ciklus elején koalícióra léphet a baloldallal és a liberálisokkal, a továbbiakban is velük működne együtt, így az Európai Néppárt részvételével jönne létre egy bevándorláspárti szivárványkoalíció az Európai Parlamentben. Világos, hogy ebben a felállásban semmi keresnivalója a Fidesznek és annak a közép-európai jobboldalnak, amely már gyakorlatilag el is szakadt a nyugat-európaitól. Az eredeti, kereszténydemokrata értékeket nem a néppárt, hanem a Fidesz és a közép-európai jobboldal képviseli következetesen. Bármennyire is fáj, de be kell látni és ki kell mondani, hogy az Európai Néppárt észhez térítésére nincs esély, Magyarország érdekeinek védelme pedig már nem biztosítható a pártcsalád keretein belül – írtuk akkori vezércikkünkben.
Az Európai Konzervatívok európai parlamenti frakciójában, amelybe a néppárt után a Fidesz beléphet a lengyel kormánypárt, a PiS a legerősebb 26 képviselővel, de a konzervatívok között politizál az Olasz Testvériség párt, a spanyol Vox, a cseh ODS, a szlovákiai Szabadság és Szolidaritás, a holland FvD és a Svéd Demokraták. Az Európai Konzervatívok bevándorlásellenesek és elutasítják az erősebb európai integrációt.Forrás: Pestisracok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató