2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Nyíltan politizál a Fővárosi Törvényszék bírája

Ismét nyílt politizálást folytat Vadász Viktor, a Fővárosi Törvényszék egyik bírája. Vadász most a jobboldali lengyel kormány elleni demonstrációra próbál résztvevőket toborozni a közösségi oldalán.A hatályos törvények kifejezetten tiltják a politikai tevékenységet a bíróknak, de ez Vadászt nem zavarja. A bíró korábban egy Soros-szervezet rendezvényén is előadott.Egy január 11-i lengyelországi eseményen való részvételre buzdítja a bírókat és ügyészeket Vadász Viktor fővárosi törvényszéki bíró. A bíró tehát egy olyan cselekményt folytat, amely teljes mértékben szemben áll a hatályos magyar jogszabályokkal.A 2011. évi CLXII. törvény 39. § 1. bekezdése alapján a bírák nem lehetnek tagjai pártnak, és politikai tevékenységet nem folytathatnak. Alább látható Vadász Viktor bejegyzése. Lengyelországban 2015-ben a hatalomra került Jog és Igazságosság átfogó reform folyamatot indított el az igazságszolgáltatásban. Az ügyből komoly viták alakultak ki Brüsszellel, és a Vadász Viktor által ajánlott esemény is ennek a bel, és egyben külpolitikai konfliktusnak a része. Lengyelországot az igazságszolgáltatási reform miatt egyébként Soros szervezetei is naponta támadják.
Vadász tehát nemcsak a magyar törvények szellemével szemben folytat ellentétes magatartást, hanem egy másik ország belügyébe is beavatkozik.
De kicsoda is Vadász Viktor? Még 2019 márciusában számoltunk be róla, hogy a papíron a független bíráskodásért aggódó Magyar Helsinki Bizottság beszélgetős estjén az egyik előadó egy jelenleg is aktív bíró volt, ami alaposan sértette a független bíráskodás követelményeit. Ez a bíró pedig nem más volt, mint Vadász Viktor. Vadász 2013 és 2014 között a Magyar Igazságügyi Akadémia igazgatója volt, amely szervezet érzékenyítette a magyar bírókat.Akkor azt kifogásolta, hogy „különösen Magyarországon többségében nagyon csendesek a bírók", és „elefántcsonttoronyba" vonulásnak nevezte, ha pusztán a szigorú értelemben vett munkájukkal foglalkoznak. Vadász ráadásul lekötelezettje is lehet a Helsinki Bizottságnak, mert egy személyiségi jogi perben a Soros-párti jogvédők egyik ügyvédje látja el a képviseletét. Ismert továbbá, hogy közeli jó barátja, "elv- és harcostársa" Matusik Tamás, aki korábban a Helsinki magyarországi büntetőjogi reformmal kapcsolatos projektjének felkért szakértője volt. Vadász mindezek mellett mindent elkövetett a korábbi években annak érdekében, hogy Handó Tündét valahogyan leváltsák az Országos Bírósági Hivatal éléről. Akciója azonban nem járt sikerrel.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató