2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Kamu Geri felszabadult Budapestje: hajléktalanszálló lett a Gellért-hegyből

Fagyoskodó hajléktalanok lakóhelyévé változott Budapest szíve, a turisták által is közkedvelt Gellért-hegy – írja a Ripost. A lap megjegyzi, úgy tűnik, a hajléktalanság ügyében a lovak közé dobta a gyeplőt Karácsony Gergely főpolgármester és László Imre, a XI. kerület gyurcsányista polgármestere.Új lakóhelyet találtak maguknak a hajléktalanok Budapest szívében. A Ripost szerint a fedél nélküliek a Sziklatemplomtól egészen a Rudas Gyógyfürdőig elfoglalták a Gellért-hegyet, és tele is szemetelték. A Szent Gellért rakparton járó villamosokból is jól látszik, hogy a hegy tetején lévő barlangokból „folyik le” a hegy oldalán a háztartási szemét.A lap szerint a hajléktalanok sátrakat építettek a hegy lábához, olyan szellőzőnyílások elé, ahonnan 30-40 fokos meleg áramlik ki. Ez azért lehetséges, mert a Gellért-hegy gyomrában egy alagútrendszer húzódik, amelynek mennyezetén futnak például a kelenföldi hőerőmű vezetékei, amelyek a Várba viszik fel a meleget, és ennek a szellőzőnyílásai melegítik a hajléktalanok sátrait is.A szemét állatokat is odavonzott: galambok és patkányok jelentek meg a helyszínen.A Ripost felkereste a hajléktalantanya melletti Sziklatemplomot is. Puskás Antal atya a lapnak azt mondta, reméli, mihamarabb születik valamilyen megoldás a mára teljesen lehetetlenné vált helyzetre. Az aggodalma teljesen érthető: a pálos rend által fenntartott Sziklatemplomot rengeteg turistacsoport látogatja, ezek pedig azzal szembesülnek, hogy csodaszép fővárosunk turisztikai látványosságain kövér patkányok rohangálnak.A lap felteszi azt a kérdést is, hogy miért nem foglalkozik az embertelen körülmények között élők problémájával Karácsony Gergely főpolgármester és László Imre XI. kerületi polgármester. 
Tilos közterületen élni2018 októberében lépett életbe egy sor jogszabály-módosítás, amelyek szerint tilos életvitelszerűen közterületen élni. A fűtött sátrakból, hálózsákokból egyértelműen kiderül, hogy beköltöztek ide. Ha valaki a tiltás ellenére közterületen él, nem megbírságolják, hanem bíróság elé állítják.
 
Van hová menni  A hajléktalan-ellátásban országosan közel 20 ezer férőhely van, ezekből csaknem 10 ezer éjjeli menedékhely és átmeneti szállás, télen pedig további 1600 férőhely nyílt. A friss adatok szerint az éjjeli menedékhelyek országos kihasználtsága 85 százalékos, a fővárosban pedig 84 százalékos. A hajléktalanok ellátására az elmúlt években több mint 9 milliárd forintot költött a kormány, míg tavaly ez az összeg 12,1 milliárd forint volt.
Forrás: Ripost
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató