Vadhajtások

Pénzt kaptak Az ördög ügyvédjének nyilatkozó romák, hogy azt hazudják, választási csalásra kényszerítették őket

Lebukott “Az ördög ügyvédje”, lefizettek győri cigányokat, hogy az időközi választásba is beavatkozzanak a DK-MSZP oldalán. Videóriportunkból kiderül: politikától független, romák közti viszály lehetett a győri kamuvideó készítőjének motivációja, amit egyesek politikai célra is fel akartak használni.


A hatóságok gyanúsítottként hallgatták ki a kamuvideó készítőjét, aki könyvelőként tevékenykedett a szintén gyanúsított megbízójánál, akit a videóban beszervezett szereplők le akartak járatni. Senki sem kényszerítette tehát választási csalásra a győri romákat, viszont pénzt kaptak azért, hogy ezt mondják. Ki többet, ki kevesebbet, attól függően, hogy egyedül ment, vagy esetleg másokat is tudott vinni a Fullank.hu “leleplező” riportjához, amely az ismert szexvideón kívül eddig is csak pletykákat közlő “Az ördög ügyvédje” blogon látott napvilágot,- adja hírül a PestiSrácok.hu.

A PestiSrácok.hu már az előző videóriportban is kereste a választási csalásról kamuzó videóban beszélő cigányokat, de csak az ismerőseiket leltük fel, s már akkor is kiderült: besült a gyurcsányi baloldal újabb bombája. Mint kiderült, a győri állítólagos választási csalásról beszélők közül többen még csak nem is győriek és konkrétan egyikük sem lakik abban a választókörzetben, ahol a videóban tett nyilatkozatuk szerint zsarolás hatására szavaztak. Horváth Viktória Barbara, volt cigány kisebbségi önkormányzati vezető, romáknak munkát adó civil szervezetek vezetője, egyedül a PestiSrácoknak nyilatkozott. Ő az, akit az először a Fullánk.hu-ra, majd “Az ördög ügyvédje” blogra feltöltött videóban azzal vádolnak, hogy munkájuk elveszítésével fenyegette meg a neki dolgozó cigányokat, ha nem szavaznak úgy, ahogy ő mondja. Illetve ő az, akit a hatóságok 800 milliós költségvetési csalással gyanúsítanak. A nő állítja: soha senkit nem befolyásolt, hogy miként szavazzon és csakis a saját családtagjait vitte el szavazni, amit semmi nem tilt. Szerinte a videó egy ellene kreált személyes bosszú, méghozzá azért, amiért terhelő vallomást tett a könyvelőjére. Az ismert győri adószakértő, Horváth Gyula vitte, intézte a romákat foglakoztató egyesületek minden pénzügyét. Miután ezt a vallomásában is elmondta, Horváth Gyulát is meggyanúsították folytatólagosan, üzletszerűen, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalással. Gyanúsítása november 12-én történt meg, néhány napra rá forgatták irodájában azt a bizonyos kamu videót.

Azoknak segítségül, akik esetleg nem követték volna az előzményeket:

Horváthné, vagy ahogy a nevét használja, Horváth Viktória Barbara korábban a győri cigány nemzetiségi önkormányzat vezetője volt. Most a férje az. Viktória több olyan civil szervezetet is létrehozott, amelyeken keresztül foglalkoztatja a győri romákat, zömében park gondozási, takarítási munkákban. 2018-ban a egy NAV-vizsgálat során kiderült, hogy valami nincs rendben a szervezetek pénzügyei, könyvelése körül. Összesen 800 millió forintot nem találnak a hatóságok. Viktóriát folytatólagosan üzletszerűen különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják. Gyanúsítotti kihallgatása után, amely során feltáró és terhelő vallomást tett a könyvelőjére, az ismert adószakértőt, Horváth Gyulát is meggyanúsították, csak erről megfeledkeztek az ügyben eddig született cikkek, riportok.

Néhány nappal ezelőtt a Youtube-on, Fullánk.hu logóval megjelent egy 10 perces videó, amiben hátrányos helyzetű roma emberek beszélnek arról, elég töredezetten, hogy őket nem fizették ki rendesen, sőt arra is kényszerítették, hogy főnöküknek tetszően szavazzanak, máskülönben elveszítik a munkájukat.  A videót azonnal közszemlére tette az általában több ezres megosztást generáló, leleplezésekkel fenyegető “ördög ügyvédje” blog illetve Facebook-oldal. (Arról korábban részletes feltáró riportban számoltunk be, hogy az ördög ügyvédje kiléte kérdésében a szálak Szombathelyre és Czeglédy Csaba köreihez vezetnek.)

A videóban a riporter a saját hangját is eltorzította, csak nem mindenhol – ezért gyorsan lebukott a készítő, az a személy, akit az abban szereplők is megneveztek aztán… Horváth Gyulát mint a lejárató videó készítőjét már előző riportunkban megneveztük, és azt is felvetettük, hogy jogász adószakértő személye kísértetiesen ráillik arra, akinek az ördög ügyvédje saját magát körülírta. Vagyis az ördög ügyvédje team győri tagja a jelek szerint Horváth Gyula lehet…

MEGSZÓLAL HORVÁTH VIKTÓRIA BARBARA 

Horváth Viktória Barbara hamarabb értesült a videó létezéséről, mint hogy az megjelent, hogy pontosan miként az talány, a Fullánk tulajdonosa Mészáros Menyhért László ugyanis azt állítja, hogy nem ő töltötte fel az internetre, hanem valahogy megszerezték tőle az anyagot. Hogy miért működött közre annak elkészítésében, ha aztán publikálni nem akarta, az talány – kiderítése a hatóságok dolga lesz, ugyanis a videóban választási csalással vádolt volt roma vezető feljelentést tett.

Viktória kereste meg  portálunkat előző riportunk után. Azt kérte, hogy elmondhassa saját álláspontját az ügyben és az általa elmondottakat igazolandó egy fél órás videó felvételt és több dokumentumot is átadott.

A VALLOMÁS: MEGTÖRT ROMÁK VALLANAK, KI, MENNYÉRT HAZUDOTT VÁLASZTÁSI CSALÁSRÓL ABBAN A KÖRZETBEN, AHOL MÉG CSAK NEM IS SZAVAZHATNA…

Mint mondta, ügyvédje tanácsára kutatta fel és szembesítette az őt vádoló Fullánk-szereplőket az általuk elmondottakkal, mintegy félszáz tanú jelenlétében. A szembesítést videóra vették, amihez előtte hozzájárulást kértek. Nyilatkozatukat írásban is megerősítették. Ezekről a dokumentumokról jelen riportunk készítése előtt megbizonyosodtunk. (A teljes videót a rendelkezésünkre bocsátotta, ebből közlünk részleteket, a szereplők arcát azonban  – kiszolgáltatott helyzetükre tekintettel – kitakartuk.)

A szembesítő felvételen tehát a Fullánk-videó szereplői láthatók, amint megtörve ismerik el, nem csak azt, hogy nem vitte el őket szavazni senki, hanem azt is, hogy pénzt kaptak azért, hogy elmondjanak egy előre megírt szöveget. Aki nem igazán értette, miről is van szó és nagyon pénz híján volt, 3000 forintot kapott saját elmondása szerint. Volt aki 5, más 10 ezer forintot kapott a néhány mondatért, amit kamerába mondott. A két legnagyobb összeget 20, illetve 10 ezer forintot az a két nő keresett a videón, akik a többieket beszervezték.

A 800 milliós költségvetési csalás ügyében a büntetőügy még folyamatban van, állásfoglalás nélkül biztosítottunk lehetőséget Viktóriának, hogy beszéljen a saját védelmében. Állítása szerint ő minden pénzügyet kiadott a kezéből 2015-ben és csak a munkaszervezéssel foglalkozott. Azt is állítja, hogy csak a kihallgatása során szerzett tudomást arról, hogy fennakadtak a NAV vizsgálaton, mert könyvelője korábban arról biztosította, hogy a szokásos ellenőrzésen is minden rendben volt. Az egyesületeknek még az adóbevallásai sem volt megfelelően elkészítve és leadva – ezért van a 800 milliós adóhiány. Hogy kinek van igaza, és kit terhel a felelősség, azt a folyamatban lévő nyomozás fogja kideríteni, amelynek azonban jelenleg már ketten a gyanúsítottjai. Horváth Viktória Barbara és az egyesületek pénzügyeit intéző könyvelő, Horváth Gyula.

A videót Füssy Angéla és Ragács András készítette