Vadhajtások

Niedermüller is csak ígérgetett: szinte semmit sem valósított meg Erzsébetvárosban

Alig teljesült pár ígéret Niedermüller Péter választási programjából több mint száz nappal az önkormányzati választás után. Ezzel szemben az erzsébetvárosi DK-s polgármester huszonnyolc ígérete maradt beváltatlan. Úgy látszik, ez az új szokás Budapesten: Gyurcsány Ferenc bizalmasa csatlakozott Karácsony Gergelyhez az ígérgetésekben, és azok be nem tartásában.

Niedermüller Péter is azok közé a balliberális politikusok közé tartozik, akik a választási kampányban nem mutattak visszafogottságot az ígérgetésben. Mint ismert, stratégiája eredményre vezetett, hiszen meglepetésre legyőzte a városrészt kilenc éve eredményesen irányító Vattamány ZsoltotProgramja öt pont köré (Szociális gondoskodás, lakhatás, egészségügy; zöld, fenntartható Erzsébetváros; Mobilitás, parkolás; „Bulinegyed”; Innováció, kulturális ipar) csoportosul, amelyekben számos részígéret szerepel.

Ígérgetés volt, megvalósítás nincs

Az önkormányzati választás óta több mint száz nap telt el, és ennek apropóján egy lelkes civil szembesítette a DK-s polgármestert ezekkel. Az egyik erzsébetvárosi Facebook-csoportban közzétett összegzése szerint meglehetősen gyászosan alakulnak a dolgok:

Niedermüllernek 28 programpontja nem valósult meg, 

közülük nem kevés az olyan, ahol még a szándék sem látszik. A balliberális városvezetésnek többek között arra nem volt elég a száz nap, hogy ígéretének megfelelően

  • létrehozza a kerület úgynevezett “open data” oldalát, ahol minden, az önkormányzatot, annak döntéseit érintő adat, szerződés mindenki számára elérhető;
  • a kerületi parkokban betiltsa a dohányzást, és kontrollálják az alkohol fogyasztásának tilalmát;
  • és megváltoztassa az önkormányzat nyitvatartási rendjét.

A csoportban többen csalódottan kommentálták a fejlesztések elmaradását.

A döntésekhez 30 nap bőven elég lett volna, de legyen 60. A végrehajtásukhoz 60-90 nap kellett volna. 100 nap után azért nem tart sehol a kerület, mert nincs se szándék, se akarat, se kompetencia

– írta egyikük.

Egy hozzászóló kiemelte, Niedermüller tíz olyan ígéretet tett, ami száz nap után nem kérhető számon. “Igaz nincsenek komolyabb jelei annak, hogy ezek meg fognak valósulni” – tette hozzá. Kifogásolta ugyanakkor, hogy mindössze nyolc olyan programpont van, ahol észlelhető valamiféle mozgás. Átfutva értékelését, az látható, hogy a DK-s politikus egyelőre csak a szimbolikus programpontjait valósította meg. Többek között sikerült elérnie a képviselő-testületnél, hogy legyen a kerületnek saját “Városliget-biztosa”.

Bár a politikus programjában nem szerepelt, az alpolgármesterek számát eggyel növelte az előző ciklushoz képest a kerületben.

 

Forrás: Origo