2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Novák Katalin: ha a Néppárt nem válaszol Orbán Viktornak, lépünk

Memorandumot juttatott el Orbán Viktor a Néppárt vezetőinek, amelyben azt írta, a Néppárt letért az eredeti útról, a kereszténydemokrata értékek helyett baloldali eszméket karol fel. A Fidesz alelnöke az InfoRádiónak a lehetséges következményekről is beszélt.

Memorandumot fogalmazott meg a Fidesz elnökeként Orbán Viktor a Néppárt vezetői számára a pártcsalád stratégiai irányvonalának módosítása érdekében. Szerinte a Néppárt letért eredeti irányvonaláról: a kereszténydemokrata értékek helyett baloldali eszméket karol fel. A Fidesz alelnöke, Novák Katalin a helyzetet elemezve az InfoRádiónak azt mondta: ha a Néppárt nem reagál, lépni fognak. "Az a tapasztalatunk, hogy az elmúlt években a Néppárt egyfelől meggyengült. Ha csak azt nézzük, hogy hány miniszterelnököt adott 2011-ben, akkor látjuk, az volt a csúcsév. Mostanra drámai visszaesést tapasztalhatunk. Másrészt pedig egy jelentős balra tolódást" - magyarázta a Fidesz alelnöke. A memorandum tételesen felsorolja, melyek azok az értékek, amelyeket a Néppárt korábban fontosnak tartott, például egy férfi és egy nő házasságát, az antikommunista, demokráciapárti elköteleződést, a piacpárti megközelítést, a nemzetállamok szuverenitását, a szubszidiaritást, tehát hogy minden döntés lehetőleg a legalacsonyabb szinten szülessen meg, a bürokráciaellenességet és a keresztény inspirációt. "Most ehhez képest ott tartunk, hogy

a tagpártok közül sokan a tömeges migrációt támogatják, az Európai Néppárt korábbi elnöke Fidel Castrót vagy éppen Karl Marxot éltette.

  Tehát mondhatjuk azt, hogy a Néppárt eltávolodott a korábban képviselt keresztény-konzervatív értékektől" - tette hozzá Novák Katalin. Nehezményezte azt is, hogy a Néppárt szövetségeseit nem a jobboldalon keresi, hanem balra, amivel "a Néppárt a vesztébe rohan". A megoldást illetően fontos ügynek nevezte az EU bővítését, illetve azt, hogy az EU a migrációval szembeni határozott fellépéssel éljen a demográfiai vagy a munkaerő-problémák megoldása mellett. "Vannak belső erőforrásaink, ezeket kell mozgósítani" - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy a memorandum vitaindító vagy ultimátum, azt mondta,

"cselekvésre való felhívás", vitaindító.

"Ha úgy látjuk, erre nincs fogadóképesség a Néppárton belül, akkor

lesznek más partnereink,

akikkel meg tudjuk valósítani ezeket az elképzeléseket.

Mi most a Néppárt vezetőit és tagpártjait szólítottuk meg, elsősorban tehát tőlük várjuk a választ. De az is tény, hogy nem fogunk a végtelenségig tétlenül várakozni"

- szögezte le Novák Katalin Fidesz-alelnök.Forrás: Infostart.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató