Vadhajtások

Dunaújváros Jobbikos polgármestere csont nélkül elkúrt 899 milliót médiára, maszkok helyett

A mai rendkívüli közgyűlésen egyhangúlag elfogadták a jelenlévő képviselők a közbeszerzés megindítását.

A tegnapi napon megírtuk és számos országos sajtó is átvette, hogy Dunaújváros az elkövetkezendő három és fél évben 889 millió forintot költene médiarendszer üzemeltetésére. Ezt ma meg is szavazták a rendkívüli közgyűlésen, – értesült a dunaonline.hu.

Kérdéseket küldtünk az önkormányzatnak a témával kapcsolatban, amelyekre meg is érkezett a válasz:

1.       Miközben több milliárd forint hitelt vesz fel az önkormányzat, mi indokolja egy közel 900 milliós összeget média üzemeltetésre költsenek?

Az önkormányzat nem vesz fel több milliárd forint hitelt. Az 500 millió forintot sem éri el a hitelfelvétel, amiből az előző városvezetés által elvégeztetett munkák ellenértékét pótoljuk. A hitelfelvételt az előző önkormányzati vezetés indította el, ugyanazok, akik egyébként  972,8 millió forint összegben kötöttek szerződést médiarendszer üzemeltetésre.

A médiarendszer üzemeltetésére vonatkozó közbeszerzés kiírását az indokolja, hogy az előző – 2016-ban kötött – üzemeltetési szerződés június 30-án lejár. Ha a közbeszerzés nem kerülne most kiírásra, az a jelenlegi médiahálózat felszámolását jelentené, ezt pedig az önkormányzat nem szeretné, hiszen ezek azok a fórumok, ahol a helyi hírekről, pályázatokról, közérdekű információkról a legjobban informálni lehet a dunaújvárosiakat. Az kétségtelen tény, hogy október 13-a óta kutya recepteket nem közölnek ezek a médiatartalmak, de ezzel a változással kapcsolatban egyértelműen pozitívak a visszajelzések.

2.      Milyen média felületeket kívánnak bele tenni ezen közbeszerzésbe?

A közbeszerzési kiírás tartalma kiterjed:

a.       Dunaújvárosi Hetilap – ingyenes közéleti újság

b.      Dunaújváros online (dunaujvaros.com) – internetes portál

c.       DSTV Dunaújváros Helyi Televízió

d.      dunaujvaros.hu – műszaki üzemeltetés és karbantartás

3.      A jelenleg futó média közbeszerzésben az egyik média konkréttan megnevezésre került, de tudomásunk szerint megszüntették a szerződésüket a napokban. Így nem fog sérülni a jelenleg futó közbeszerzés is? Vagyis nem lesz törvénytelen?

Jelenleg nincs folyamatban „média közbeszerzés”. Ha a közgyűlés ma elfogadja, hogy ki kell írni, annak utána még meg kell jelennie a hivatalos értesítőben, hiszen ez egy nyílt közbeszerzés. Ez a jövő hét vége felé várható, innentől beszélhetünk futó közbeszerzésről. A szerződésmegszűntetésről szóló részt nem egészen értem, közbeszerzést írunk ki (még ki sincs írva) tehát értelemszerűen szerződéskötésre sem kerülhetett sor, tehát nincs milyen szerződést megszüntetni.

4.      Mi az oka a Rádió 24 szerződésének felmondása? Igaz-e a hír miszerint egy Önkormányzat által megbízott személy megpróbálta a Rádió 24 hírműsorainak befolyásolását, így megsértve a sajtó szabadságot és a média törvényt?

A jelenlegi szerződés szerint az egyes tartalomszolgáltatókkal a Crossborder Film Kft. szerződik, így kérem ez ügyben hozzájuk forduljatok. Az önkormányzatnál Sajtóiroda működik, ezen kívül senki sincs megbízva azzal, hogy médiaügyekben eljárjon, így ilyen lépés biztosan nem történt.

A fent leírtakkal kapcsolatban három dologra szeretném felhívni a figyelmet.

Egyrészt: a 889 millió egy keretösszeg, tehát a szerződéskötés nem feltétlenül ezen az áron történik, hanem a legjobb ajánlat alapján.

Másrészt: a mostani közbeszerzési összeg csaknem pontosan megegyezik a most is futó üzemeltetési szerződésben lévővel. Azt 2016-ban kötötték, 48 hónapra 972,8 millió forint összegben, menet közben, pedig ezt az összeget meg is emelték.

Harmadszor: Érdekes adalék a 889 millió forint mellé, hogy ebből 42 hónapon keresztül működnek a fent említett médiumok, csak az újság esetében ez közel 4 millió példány nyomtatását és terjesztését is tartalmazza.

Medgyesi Miklós
sajtószóvivő

A sajtószóvivő által küldött válaszokból látszik, hogy nem az elmúlt években megszokott tartalmakra történik a kiírás, mert a város és a régió nagy médiaszolgáltatója, a Rádió 24 és az InfoDunaujváros magazin kikerült a kalapból.