Vadhajtások

Svédország: A koronavírus gyorsan terjed a szomáliai közösségben

A svéd szomáliai közösséget különösen súlyosan sújtja a koronavírus (COVID-19) kitörése:  Svédországban eddig 92-en haltak meg, közülük többen szomáliai háttérrel rendelkeztek – írja a Voiceofeurope.com.

A svédországi szomáliaiak arról panaszkodnak, hogy túl későn kaptak információkat a hatóságoktól ahhoz, hogy az intézkedjenek, és hogy az ellátás nem volt megfelelő, továbbá a figyelmeztetések nagy részét csak svéd és angol nyelven terjesztették. A kormány most friss információkat szolgáltat a svéd mellett 15 másik nyelven is. A svéd nemzeti televíziós hálózat, az SVT, valamint számos svéd újság kezd arab fordításokat hozzáadni annak érdekében, hogy hatékonyabban terjesszék az információkat a bevándorlók számára.

Az arab nyelv jelenleg a második leginkább beszélt nyelv Svédországban, még a 2015-ös migránsválság kezdete óta is meghaladta a finn nyelvet.

A skandináv államok elhalálozási mutatója, terémszetesen a vadliberális svédek vezetnek ebben is…

 

Az Expressen jelentése szerint Mohamed Nuur, a szociáldemokrata párt elnöke támadta a kormányt, mert nem tett többet a svéd nyelven nem beszélõk számára a betegséggel kapcsolatos információk megismerése érdekében.

 “Senkinek az életét nem kockáztathatjuk az információhiány miatt vagy azért, mert a többség nyelvét nem ismerik”

– mondta Expressennek.

A Svéd Szomáliai Orvosi Szövetség szerint az SVT jelentése szerint az olyan területeken, ahol sok bevándorló él, mint például Järva, eltérő számú koronavírus fordul elő a lakossághoz képest .

Jihan Mohamed, a Svéd Szomáliai Orvosi Szövetség orvosa azt állítja, hogy megerősíthető az a jelenség, hogy a vírus terjedhet a szomáliai lakosság körében a mecsetek pénteki imádságai során. Azt is megjegyezte, hogy a szomáliak gyakran túlzsúfolt lakásokban élnek, és hogy a szomáliai kultúrában hangsúlyozottan fontos a társadalmi kapcsolattartás szükségessége, különösen akkor, ha valaki beteg, ami tovább segíti a vírus terjedését.

“Mindannyian egy hajóban evezünk” – mondta Dr. Mohamed az Expressennek a válságról. „Minden egészségügyi szakember dolgozik és küzd, felhasznál minden lehetőséget, ami az intenzív terápiában és más orvosi osztályokon rendelkezésre áll. Segítenünk kell abban, amit tudunk, hogy mindenkinek megadjuk a szükséges információt, hogy megtehessék azt, ami szükséges a fertőzés megállításához.”

Becslések szerint Svédországban jelenleg körülbelül 60 000 szomáliai bevándorló él. A stockholmi Rinkeby-t, az ott élő szomáliai közösség miatt „kis Mogadishu” -nak nevezték el.

 

Bede Zsolt – Vadhajtasok.hu

T.me/bedezsolt  |  Vk.com/bedezsolti  |  Twitter.com/BedeZsolt2