2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Az ellenzék ismét szembeköpte a magyar embereket

Az ellenzék ismét szembement a nemzeti érdekekkel.

Újra nemet mondott az ellenzék a koronavírus megfékezése érdekében hozott kormányzati lépésekre, még ebben a nehéz időszakban sem hajlandóak a nemzeti konszenzusra törekedni, nem támogatták a koronavírus-törvényt a parlamentben. Az ellenzék magatartását több ellenzéki véleményformáló sem érti, többen közülük arra az álláspontra helyezkedett, hogy támogatnia kellett volna az ellenzéknek a kormányt ebben a kérdésben.

Európában példanélküli ez az ellenzéki magatartás. A koronavírus megfékezése érdekében még az etnikai és pártpolitikai ellentétek miatt régóta kormány nélkül működő Belgiumban válságkezelő kormány alakult, Spanyolországban a nacionalista jobboldal is támogatja a baloldali kormány válságkezelését, Romániában az ellenzék megszavazta az új kormányt, Izraelben pedig a 2018 vége óta tartó, három választással sem megoldott politikai patthelyzetnek vetett véget a pártok összefogása.

Mint ismert, március 11-én rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett a kormány az ország teljes területére a koronavírus-járvány miatt. A veszélyhelyzet kihirdetésére azért volt szükség, mert az ekkor életbe lépő különleges jogrend biztosítja a járvány elleni védekezéshez szükséges gyors és rendkívüli intézkedések azonnali végrehajtását a kormány számára. Ennek a rendkívüli jogrendnek volt köszönhető, hogy a kormány számos olyan intézkedést meg tudott hozni, amellyel lassítani lehetett a járvány terjedését Magyarországon, illetve felkészítették az egészségügyi ellátórendszert és a különböző hatóságokat a fokozódó krízishelyzetre.

Az Alaptörvény szerint e szabályok elsődlegesen 15 napig maradnak életben, de amennyiben a helyzet megkívánja, meghosszabbítják ezen kihirdetett állapotot. Ehhez azonban már az Országgyűlés felhatalmazása szükséges. A kormány ezért azt kérte, hogy a hatékony védekezés érdekében a parlament térjen el a házszabálytól és amint csak lehet, szavazzon a koronavírus-törvényjavaslatról. Az ellenzéki képviselők azonban a múlt héten sem a házszabálytól való eltérést, most pedig magát a törvényt sem támogatták.

Érthetetlen az ellenzék magatartása, hiszen az Alaptörvény és maga a törvényjavaslat világos korlátozásokat tartalmaz a kormány esetleges túlhatalmával szemben, így az Alkotmánybíróságnak és magának az Országgyűlésnek is van lehetősége mindenféle túlkapással szemben fellépnie. Ráadásul a különleges jogrend kizárólag a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos döntésekre vonatkozik és annak vége a járványhelyzet elmúlása, ami egy ma még nem megjósolható, de a jövőben egy mindenki számára könnyen belátható, objektív időpont lesz. Mivel Európában senki sem tudja jelenleg megmondani, hogy mikor lesz vége a járványnak, ráadásul azt sem, hogy az Országgyűlés döntésképes lesz-e a járvány tetőpontján, jelen helyzetben nem érdemes végső határidőt szabni.

Deák Dániel
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató