2021. március 08. - Zoltán
EUR : 366.42
USD : 307.19
-8°

Jön a mecsatadó – a német adófizetők pénzéből támogatnák az iszlám imatereket

A Németországi Muzulmánok Központi Tanácsának elnöke szerint nehéz anyagi helyzetbe kerültek a mecsetek a koronavírus-járvány miatt, mert a kijárási korlátozások bevezetése óta az imák elmaradnak, és így a hívek adományai is. A szövetségi államtól várnak anyagi segítséget.

Felmerült a mecsetadó gondolata Németországban, azaz lényegében a német adófizetők pénzét fordítanák arra, hogy a mecsetek közösségi életét, a mecseteket fenntartsák – hangzott el az M1 Unió 27 című műsorában. A mecsetek éves bevételének nagyjából 30–50 százalékát teszik ki az adományok. Különösen sok felajánlást kapnak ramadán idején. Idén ez április 23-án kezdődött és a szokások szerint 30 napig tart, vagyis éppen egybeesik a járvány miatti korlátozásokkal. A bevételkiesés miatt a német államtól várnak segítséget a németországi muszlimok.Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint adott esetben több kérdést is felvethet a mecsetek kormányzati támogatása, ugyanakkor véleménye szerint nem meglepő, hogy napjainkra már a muszlim közösségek is állami támogatást kérnek. Úgy véli:

„mindez annak köszönhető, hogy évtizedekkel ezelőtt több nyugat-európai tagállam is úgy döntött, megnyitja kapuit a muszlim hátterű bevándorlók előtt.” 

 Forrás: Hirado.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató