2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Bordeaux polgármestere száműzi a karácsonyfát a város főteréről

„Nem fogunk halott fákat állítani” – mondta.Bordeaux-ban ezentúl nem állítanak karácsonyfát a város főterén – írja a Le Point. A város frissen megválasztott, zöldpárti polgármestere, Pierre Hurmic egy sajtótájékoztatón így magyarázta döntését: „Nem fogunk halott fákat állítani a városháza előtti téren”. Hozzátette: „Jól emlékszem erre a halott fára, amit évről évre elhelyeztek a főtéren... Ez egyáltalán nem illeszkedik bele a zöldítési programunkba.” A karácsonyfa-állítást élő látványosságokkal tervezi helyettesíteni a város.Hurmic arról is beszélt, a város elkészíti „a fák jogainak nyilatkozatát”, s 2020 végéig szabályozást vezet be a fák védelmét illetően. Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke így reagált Twitteren:
A karácsonyfa »halott fa” a zöldek szemében?! Ezek az emberek zsigerileg utasítanak el mindent, ami országunkat, hagyományainkat, kultúránkat alkotja, és apránként elpusztítanák az egészet. Franciák, ébredjetek fel!
A Le Point rámutat: a francia önkormányzati választások júniusi második fordulójában sok nagyvárosban zöldpárti jelöltek arattak sikert, akik nagy visszhangot kiváltó nyilatkozatokkal és intézkedésekkel hívják fel magukra a figyelmet. Hurminc például rögtön beiktatásakor klímavészhelyzetet rendelt el Bordeaux-ban. Lyon polgármestere, Grégory Doucet pedig a Tour de France bicikliversenyt támadta, amiért az szerinte „macsóista” és környezetvédelmi szempontból felelőtlen.Forrás: Mandiner.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató