Az amerikai sajtóorgánumok szerint behozhatatlan előnyre tehetett szert Joe Biden

A szükséges 270 elektori szavazatnál jóval többet, már 306-ot szerzett meg Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje, ha hinni lehet azoknak az amerikai sajtóorgánumoknak, amelyek ezt vetítik előre.

A Georgia államban zajló szavazatszámlálás ugyanis a végéhez közeledik, s 99 százalékos feldolgozottságnál Biden a voksok 49,52 százalékát szerezte meg, riválisa, a republikánus párti, hivatalban lévő elnök, Donald Trump 49,24 százalékos eredményt ért el. A különbség mindössze 15 ezer szavazat, de úgy tűnik, behozhatatlan Biden előnye, így Georgia 16 elektori szavazatát is begyűjtve már 306-nál jár. Georgia 1996 óta republikánus bástyának számított, a brüsszeli Politico hírportál szerint a mostani eredmény a tagállam demográfiai összetételének jelentős megváltozásával magyarázható, megnövekedett ugyanis a fekete, a spanyol ajkú és az ázsiai gyökerű választók lélekszáma.


Észak-Karolinában ugyanakkor Donald Trump előnye behozhatatlan – 50,04 százalékot ért el Joe Biden 48,71 százalékával szemben –, a Fox News hírcsatorna szerint a 15 elektort adó államban történt győzelmével 232 elektorral zárta a választási versengést az elnök. A december közepén összeülő 538 tagú elektori testület választja meg az Egyesült Államok 46. elnökét.

Donald Trump pénteken először utalt arra, hogy tényleg véget ért számára a küzdelem. A korábban választási csalásokat emlegető és az eredmény megtámadását kilátásba helyező elnök a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban azt mondta:

„Ez a kormány nem fogja a teljes lezárást választani. Más kérdés, hogy mi történik a jövőben, milyen kormány következik.”

Az amerikai sajtó szerint ezzel a korábban hajthatatlan elnök elismerte, nem biztos, hogy ő nyerte meg a választást.

Az elnök és a Republikánus Párt helyzetét nem könnyíti meg, hogy Pennsylvaniában és Michiganben – mindkét államban szoros csatában győzött Joe Biden – is visszadobták a helyi bíróságok Trumpék perkeresetét. Pennsylvaniában elutasították az elnökválasztás napja után beérkezett mintegy tízezer levélszavazat érvénytelenítését. Az elnök és csapata szerint a tagállam levélszavazási rendszere „nélkülözött minden átláthatóságot és ellenőrizhetőséget, amely a személyes szavazások esetében biztosított volt”. Michiganben választási szabálytalanságokra hivatkoztak, de a bíróság elzárkózott attól, hogy felfüggessze az eredmények érvényesítését. Donald Trump már a választások előtt, s közvetlenül azok után is arra hivatkozott, a koronavírus-járvány miatt kiterjesztett levélszavazás tömeges csalásokra adott lehetőséget.

Forrás: Magyar Nemzet

Check Also

Újabb bírósági eljárás indul Matteo Salvini ellen

Rágalmazás miatt újabb bírósági eljárás indul Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter ellen – írta az …