“Ala negru” – “négernek” hallotta a törökök négere a román bíró mondatát és rasszizmust kiáltott – Videó

Hosszas, mintegy tízperces oldalvonal menti vitatkozás után, a 23. percben félbeszakadt a Paris Saint-Germain–Istanbul Basaksehir mérkőzés a labdarúgó Bajnokok Ligája H-csoportjában. A vitát a negyedik játékvezető egyik megjegyzése váltotta ki: a török csapat játékosai rasszistának minősítették a román Sebastian Coltescu megnyilvánulását, és ebben egyetértettek velük a párizsiak is. Sokáig kétséges volt, lesz-e folytatás, aztán késő este, negyed 12 után biztossá vált: a meccset szerdán, 18.55-től, a 13. perctől folytatják, írja a Nemzeti Sport.

A L’Équipe francia sportnapilap első beszámolója szerint a játékvezető piros lapot készült felmutatni a “török” szakmai stáb egyik tagjának, aki állítólag, a párizsi Presnel Kimpembe 13. percbeli szabálytalansága után inzultálta a negyedik játékvezetőt – ez volt a szikra az egyébként is feszült mérkőzés parazsára.

A felvételek visszajátszása szerint Ovidiu Hategan, a mérkőzés román játékvezetője azt kérdezte a negyedik bírótól, honfitársától, Sebastian Coltescutól, hogy a stáb melyik tagjának mutassa fel a piros lapot, mire ő úgy válaszolt, hogy “ala negru”, vagyis

a fekete fickónak.

A megjegyzés címzettje, Pierre Webo, az isztambuliak pályaedzője, a korábbi kameruni válogatott labdarúgó – aki a török csapatnak addig kiosztott két sárga lap miatt már kellően feldúlt volt – a “negru” kifejezés hallatán az addigiaknál is hevesebben reklamált (“Miért mondta, hogy néger?! Miért mondta?!”).

Odasereglettek mindkét csapat játékosai, megjelent a meccs UEFA ellenőre is a játéktéren, hogy megbékítse a feleket, ám ez nem sikerült. A “párizsiak” – élükön Kylian Mbappéval és Neymarral – szintén világossá tették, hogy amíg a negyedik bírót nem cserélik le, ők sem hajlandóak tovább játszani.

Egy felvétel a történtekről:

 

A török csapat a “rasszista megnyilvánulás” ellen tiltakozva, a cserék közé nevezett – a fenti felvételen a negyedik játékvezető szóhasználatát indulatosan kifogásoló (“Miért mondják, hogy fekete, amikor azt sohasem mondják, hogy fehér?”) – szenegáli Demba Ba vezetésével bevonult az öltözőbe, majd követték őket a szintén felháborodott “párizsiak” is.

Az RMC Sport öltözői értesülésekre hivatkozva a mérkőzés folytatását jósolta – a negyedik játékvezető nélkül: ő a VAR-szobába került volna, és az egyik olasz videobíró lépett volna a helyére. Az RMC Sport később arról írt, hogy a török csapat nem elégszik meg ennyivel: futballistái csak akkor lettek volna hajlandóak játszani, ha a negyedik játékvezető elhagyja a stadiont.

A L’Équipe szerint a PSG készen állt a játékra, azzal a feltétellel, hogy a török fél is kielégítőnek találja az UEFA esetkezelését. A francia csapat játékosai mindenesetre melegíteni kezdtek az öltözőfolyosón, de – miután a törökök nem mutatkoztak – húsz perc elteltével visszatértek öltözőjükbe.

Hamarosan jött a hír: Demba Ba és a párizsi Marquinhos közös ötlete az, hogy a két csapat 22 játékosa kézen fogva, az egymás iránti szolidaritást és a rasszizmus elleni küzdelem szükségességét egyaránt kifejezve vonuljon ki a játéktérre folytatni a meccset, de öltözői hírek szerint a török csapat nem minden játékosa hajlott a játékra.

Végül nem lett semmi a demonstrációból, a meccs sem folytatódott, ehelyett érkezett a francia lapok beszámolója a hivatalos döntésről: a mérkőzést szerdán, 18.55-től, a keddivel megegyező kezdőcsapatokkal, de egy másik játékvezetői stábbal folytatják.

A csoport másik mérkőzésén biztossá vált, hogy a PSG továbbjut a csoportból (Leipzig–Manchester United 3–2) –, egyetlen nyitott kérdés maradt: hányadik helyen. A Basaksehir biztosan a csoport utolsó helyén végez.

Néhány reakció

A történteknek alighanem hosszú utóéletük lesz. Claude Makélélé, a PSG korábbi sokszoros francia válogatott labdarúgója, a Téléfoot csatorna szakértője szerint “egyértelműen rasszista megnyilvánulásnak volt tanúja a világ”: “Ideje volt cselekedni. Gratulálok is a PSG játékosainak, hogy követték a török csapatban futballozó sporttársaikat.”

A francia csatornának sikerült röviden megszólaltatnia Sebastian Coltescut, aki természetesen másként gondolja:

Negru románul a fekete színt jelenti. Nem vagyok rasszista.

A Basaksehir már nem sokkal a mérkőzés félbeszakadása után az UEFA egyik sokat hangoztatott szlogenjével reagált a történtekre a Twitteren, és bejegyzését nagyon sok klub megosztotta – köztük más francia klubok mellett a PSG is.

 

Presnel Kimpembe, a PSG játékosa az öltözőből szintén reagált:

 

Amúgy a BLM-ből a B mégis mit jelent?

Az UEFA “alapos vizsgálatot” indított

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) “alapos vizsgálatot” indított a negyedik játékvezető állítólagos rasszista megjegyzése miatt kedd este félbeszakított, és szerdán (ma) pótlásra kerülő Paris Saint-Germain – Basaksehir Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen történtek miatt.

“A rasszizmusnak és a diszkriminációnak semmilyen formában nincs helye a labdarúgásban” – olvasható az UEFA közleményében, Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig a Twitter-oldalán úgy fogalmazott, reméli, hogy az európai szövetség megteszi a szükséges lépéseket. “Feltétlenül ellenezzük a rasszizmust és a diszkriminációt a sportban, és az élet minden területén” – írta Erdogan.

“A PSG több mint 15 éve vezeti a diszkrimináció elleni küzdelmet, és a továbbiakban is azon dolgozik, hogy minden formáját eltörölje” – írta a “francia” klub a közleményében.

A párizsi együttes a félbeszakított meccs ellenére már biztosan bejut a BL nyolcaddöntőjébe, miután a H csoport másik keddi találkozóján a Manchester United 3-2-re kikapott az RB Leipzigtől. A francia csapatnak a Basaksehir elleni összecsapáson a csoportelsőség megszerzése lesz a tét, ezt egy győzelemmel érhetik el Neymarék.

Forrás: MTI nyomán

Check Also

Lovagi rangra emelték a Black Lives Matter-ért térdelő Hamiltont

A lovagi rangra emelt Lewis Hamilton Forma-1-es autóversenyző mellett a nagy-britanniai koronavírus-járvány elleni küzdelem hősei szerepelnek …