2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Publicus Intézet: Karácsonynak jobbak lehetnek az esélyei Dobrev ellen, mint Márki-Zaynak

A Publicus Intézet legfrissebb felmérése szerint Karácsony Gergely jobb eséllyel indulhat Dobrev Klára ellen mint Márki-Zay Péter.

Az Intézet október 1-én és 2-án felmérést végzett az előválasztáson részt vett szavazók körében. 3500 embert kérdeztek meg, a megkérdezettek pedig már tudták az első forduló eredményeit.

Ez az első nagy számú résztvevővel végzett felmérés az első forduló óta, ugyanakkor a kérdések nem terjedtek ki minden lehetőségre.

Ha közösen folytatják tovább

Először nézzük a közös kampányolás lehetőségét. A felmérés szerint ha a második fordulóban Karácsony lenne a miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay pedig a miniszterelnök-helyettes, akkor a válaszadók 48,4 százaléka szavazna Karácsony és Márki-Zay szövetségére, 40,3 százaléka pedig Dobrev Klárára. A válaszadók 5,9 százalék nem venne részt az előválasztáson.

Annak a felállásnak a támogatottságát, hogy a közös kampányban Márki-Zay Péter lenne a miniszterelnök-jelölt, míg Karácsony a miniszterelnök-helyettes, a Publicus nem mérte fel. Karácsony viszont a Telexnek adott interjújában kijelentette, hogy ő mindenképpen jelölt lesz, csak akkor lép vissza, ha elüti egy villamos. Szerinte Márki-Zay Péternek magának kell eldöntenie, hogy „hogyan segíti a változást”.

Ha csak visszalépnek egymás javára

Ha a második fordulóban Márki-Zay Péter visszalép a versenytől, tehát nem folytatja közösen a kampányt Karácsonnyal, de a főpolgármester támogatására kéri szavazóit, abban az esetben a megkérdezettek 44 százaléka szavazna Karácsonyra, 42,3 százaléka pedig Dobrevre. A válaszadók 7,2 százaléka nem venne részt az előválasztáson.

Amennyibben a második fordulóban Karácsony Gergely lépne vissza a versenytől, és Márki-Zay Péter támogatására kéri szavazóit, akkor a felmérés szerint Dobrev állhat nyerésre. Ebben az esetben a válaszadók 49,9 százaléka szavazna Dobrevre, 35,2 százaléka pedig Márki-Zayra. A válaszadók 8,4 százaléka nem venne részt az előválasztáson.

Ha más pártok is támogatják őket

Abban az esetben, ha Márki-Zay Péter visszalép a versenytől, és rajta kívül még Jakab Péter, és Fekete-Győr András is Karácsony Gergely támogatására kéri szavazóit, a válaszadók 44,9 százaléka szavazna Karácsonyra, 39,7 százaléka pedig Dobrevre, és 6,7 százalék nem voksolna az előválasztáson.

Akkor viszont, ha Karácsony Gergely az, aki visszalép a versenytől, és rajta kívül még Jakab Péter, és Fekete-Győr András is Márki-Zay Péter támogatására kéri szavazóit, a megkérdezettek 49 százaléka szavazna Dobrevre, 36,1 százaléka pedig Márki-Zayra, és a válaszadók 6,9 százaléka nem venne részt az előválasztáson.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató