2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Az Európai Unió kiképzőbázist hoz létre az ukrán fegyveres erők felkészítéséhez

Elképesztő dolgok folynak az EU-ban.

Az ukrán hadsereg kiképzésére szolgáló európai kiképző misszió az Ukrajnával szomszédos uniós országok egyikének területén lesz – közölte Josep Borrell EU-diplomata.

"Nem Ukrajnában , hanem egy szomszédos ország területén lesz" - szögezte le a spanyol Santander városában tartott nemzetközi konferenciát követő sajtótájékoztatón. Borrell beszédét az Európai Külügyi Szolgálat közvetítette a Twitteren.

Borrell emlékeztetett arra, hogy egyes európai országok már kiképezik az ukrán fegyveres erőket, különösen a részükre szállított felszerelések üzemeltetésére.


 "Lengyelországban, Csehországban, Nagy-Britanniában és Franciaországban már folyik az ukrán katonák kiképzése. Elég kifinomult fegyvereket szállítunk, ezek működtetéséhez kiképzésre van szükség" - magyarázta Borrell.

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter idén február 21-én közölte, hogy az EU tanácsadó katonai kiképző missziót telepít Ukrajnába, pontosítják a bevetés paramétereit és idejét. Ennek megfelelő döntést hoztak az uniós országok védelmi minisztériumainak vezetői a januári tanácskozáson.

Korábban Boris Johnson brit miniszterelnök javasolta egy nagyszabású kiképzési hadművelet indítását ukrán csapatok számára, négyhavonta akár tízezer katona kiképzésére is.

Oroszország korábban jegyzéket küldött a NATO-tagországoknak Ukrajnának való fegyverszállítás miatt. Szergej Lavrov külügyminiszter megjegyezte, hogy minden olyan rakomány, amely Ukrajna számára fegyvereket tartalmaz, legitim célponttá válik Oroszország számára. A külügyminisztérium kijelentette, hogy a NATO-országok "tűzzel játszanak" azzal, hogy fegyvereket szállítanak Ukrajnának. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő közölte, hogy Ukrajna nyugati fegyverekkel való pumpálása nem járul hozzá az orosz-ukrán tárgyalások sikeréhez, és negatív hatással lesz.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató