2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Publicus: A magyarok fele rendszeresen szembesül áruhiánnyal

A felmérés szerint a magyar vásárlók 56 százaléka rendszeresen nem tud megvásárolni valamilyen hatósági áras élelmiszert.

A Népszava számára készített Publicus felmérés szerint a kormánypárti és az ellenzéki szimpatizánsok mást-mást tartanak az áruhiány fő okának. Előbbiek szerint a brüsszeli szankciók a legnagyobb felelősök, utóbbiak szerint a gyenge forint. A felmérésben azt írják:

a magyar vásárlók 56 százaléka rendszeresen nem tud megvásárolni valamilyen hatósági áras élelmiszert,

mert hiány van belőle. További 22 százalékukkal is történt már ilyesmi. A nők – akik vélhetően gyakrabban intézik a bevásárlást – nagyobb arányban szembesülnek áruhiánnyal: 62 százalékuk mondta azt, hogy rendszeresen nem tud árstopos termékeket beszerezni, míg a férfiak 49 százaléka válaszolt így.

Az ellenzéki szavazóknak csak 19%-a tartja felelősnek a szankciókat

A felmérésben pártszimpátia alapján is eltérés mutatkozott a válaszadók tapasztalatai között: az ellenzékiek 63, a bizonytalan szavazók 67 százaléka rendszeresen nem tud árstopos terméket beszerezni, a Fidesz–KDNP-szavazóknak azonban csak a 41 százaléka mondta ezt. Összességében

az ellenzékiek 81, a bizonytalanok 84, a kormánypártiak 69 százaléka találkozott már áruhiánnyal a hatósági áras termékeknél.

A kormánypárti szavazóknál az elhibázott gazdaságpolitika 45, a gyenge forint 75 százalékuk szerint áll az élelmiszerek drágulása mögött, a szankciókat pedig 85 százalékuk gondolja oknak. Az ellenzék szavazói ugyanakkor 97 százalékban a gyenge forintot, 96 százalékban az elhibázott gazdaságpolitikát róják fel, és csak 19 százalékuk írja a szankciók számlájára a drágulást.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató