2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Adolf Hitler születésnapján több ezer fős fesztivált tartottak a német nacionalisták

A nyitónapon Adolf Hitler április 20.-i születésnapjára emlékeztek. A 3 napos eseményre több ezer látogató érkezett.

Helyi balos lakosok Békeünnep néven szerveztek ellen-fesztivált. Szeretem Hilter-es pólók, nemzetiszocialista indulók cédén és kopasz, tetovált vásárlók. Ilyen egy nacionalista fesztivál a kelet-németországi Szászországban. A magánterületen zajló rendezvényt paravánokkal zárták körül, a program viszont nyilvános, innen tudni, hogy az első napon, még pénteken, Adolf Hitler április 20.-i születésnapjára emlékeztek.

– A rendőrség rendszeresen ellenőrzi a Pajzs és Kard fesztivál nevű rendezvényt, különösen az alkoholfogyasztási tilalmat, illetve az engedélyköteles eszközöket, például fegyvereket. Csak ezen a településen több száz rendőrrel vagyunk jelen – mondta Thomas Knaup rendőrségi szóvivő.
A magánrendezvényt a városvezetés nem tudta betiltatni. A helyi antifa az év eleje óta szervezte az ellentüntetést.

"Negyed éve dolgozunk a helyi polgármesterrel és civilekkel, valamint a lakosság többségével együtt, hogy az ellentüntetést létrehozzuk. Meg kell mutatni az emberekkel, hogy nem szabad rettegésben élni" – mondta Bernd Stracke, az ellentüntetés szervezője, habár túl sok eredményt nem tudtak felmutatni.

 
A német hatóságok 2010 óta négyszer próbálták betiltatni a Nemzetidemokrata Pártot (NPD), utoljára 2 éve, de az alkotmánybíróság a véleményszabadságra hivatkozva ezt mindig megakadályozta.

"Szerintem túl sokat rugózunk az ügyünk. Nem érnek az ilyen emberek ennyit. Ellenének a sarokban, énekelgetnék a kis dalocskáikat, de erre itt van a rendőrség, a sajtó, az ellentüntetés és nekünk köszönhetően kapnak igazán figyelmet" – mondja egy önkritikus "béketüntető".

A "neonáciként" emlegetett Nemzeti Demokrata Párt a 60-as években Nyugat-Németországban alakult, de a rendszerváltás óta keleten sikeresek. Szászországban, és Angela Merkel körzetében, Mecklenburg-előpomerániában is bejutottak a tartományi törvényhozásba a 2010-es évek elején. Most nincsenek képviselőik.

Harcunk.info
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató