2022. november 30. - Andor, András
EUR : 408.04
USD : 393.67
Időjárás ikon

A csehek kétharmada továbbra sincs oda az EU-ért

A prágai CVVM közvélemény-kutató intézetnek a felméréshez fűzött kommentárjából kiderül, hogy az uniós döntéseket Csehország számára előnytelennek tartók aránya (63 százalék) a tavalyi évhez viszonyítva nem változott, míg a döntéseket előnyösnek minősítőeké (32 százalék) négy százalékkal emelkedett. A megkérdezettek öt százaléka azt mondta, nem tud érdemben válaszolni a kérdésre.

A csehek a legnagyobb mértékben a biztonság és a környezetvédelem terén értékelik pozitívan az európai integrációt, de több mint 50 százalékos támogatást kapott az integráció a gazdasági és a kulturális együttműködés terén is. A másik oldalon a megkérdezettek 51 százaléka válaszolta azt, hogy a politika terén az európai integrációt károsnak tartja. Pozitív véleményt ebben a kérdésben az emberek egyharmada fogalmazott meg.

Ugyanakkor a válaszadók több mint fele úgy véli, hogy az EU-ban nagymértékben érvényesülnek a demokrácia, az együttműködés és a szolidaritás értékei. A másik oldalon 44 százaléknak az a véleménye, hogy ezek az elvek nem vagy nem eléggé érvényesülnek az unióban. „A cseh közvélemény ebben a témában nagyon megosztott, a pozitív és a negatív vélemények között nincs túl nagy eltérés” – olvasható a kommentárban. Ami az EU tagállamok közötti egyenlőséget illeti, a megkérdezettek 60 százaléka úgy látja, hogy ezt az elvet Brüsszel nem tartja tiszteletben, míg 35 százalék szerint igen.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató