2023. május 28. - Csanád, Emil
EUR : 372
USD : 346.63
Időjárás ikon24°14°

Kemény lett Putyin új tragacsa - full orosz, 52 milliárdos limuzin(Videó)

Szenat típusú, orosz fejlesztésű, vadonatúj luxuslimuzinnal gördült át hétfőn hivatalától a Nagy Kreml-palotába Vlagyimir Putyin, hogy ott letegye az elnöki hivatali esküt. Ezzel a korábbi balszerencsés kísérlet után elszállt a ZIL utolsó esélye is arra, hogy újra elnöki autóbeszállító legyen.

  Az új limuzin elnevezését Dmitrij Sugorjev, az elnöki autókonvojról készült dokumentumfilm alkotója árulta el a Rosszija 24 hírtelevízióban. Korábban az orosz csúcsvezetés és biztonsági kísérete számára készült autókat a médiában a fejlesztési projekt neve alapján Kortezsként emlegették.
Kicsit hasonlít a Chrysler 300C-reFORRÁS: RT
Sugorjev szerint a 6,6 méter hosszú, 2 méter széles és 1,7 méter magas Szenat az Aurus autócsaládhoz tartozik, annak az "ékköve".A Szenatnak van egy szedán változata, és hamarosan bemutatkozik az Arszenal elnevezésű mikrobusz is.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője április közepén jelentette be, hogy az elnök és biztonsági kísérete fokozatosan áttér a Kortezs-projekt keretében kifejlesztett gépkocsik használatára. A Kortezst 2012-ben Putyin utasítására indították el Oroszországban, a Központi Gépjármű- és Autóhajtómű-ügyi Kutatóintézet (NAMI) részvételével  
Villogókat szereltek a rendszám mellé. De vajon miért nem lett "csupahetes"?FORRÁS: RT
A 12,4 milliárd rubel (több mint 52 milliárd forint) állami befektetéssel létrehozott projektben a gyártópartner a Vagyim Sevcov többségi tulajdonában lévő Sollers. A Kreml-közeli Izvesztyija című napilap értesülése szerint az orosz kormányzat, valamint annak kommunikációs csatornái védelméért felelős Szövetségi Őrszolgálat (FSZO) április közepéig 16 ilyen gépkocsit kapott. Arról, hogy a járműveket milyen védelemmel szerelték fel, nem hangzott el tájékoztatás, ahogy a motorról és a menetteljesítményekről sem.A jövő év végére az autócsalád eddigi modelljei mellett elkészül az SUV is, a Komendant.
Nem közöltek pontos műszaki adatokat az autóról, de állítólag 6,6 literes, négyturbós V12-es hajtja. A maximális teljesítmény 860 LE/1000 Nm – 85-ös oktánszámú benzinnelFORRÁS: RT
Az autók iránt, amelyek várhatóan már jövőre kaphatók lesznek kereskedelmi forgalomban is, magánszemélyek részéről is nagy az érdeklődés.A több mint 10 millió rubelbe (42 millió forint) kerülő gépkocsik 20 százalékkal olcsóbbak a Rolls-Royce-oknál vagy a Bentley-knél, viszont drágábbak az alapfelszereltségű S-osztályú Mercedesnél.A saját autógyártással rendelkező országok vezetői hivatali gépkocsiként rendszerint a hazai ipar termékeit részesítik előnyben.Így van ez Kínában, az Egyesült Államokban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Csehországban, Japánban és Indiában is.
Az első orosz elnök, a néhai Borisz Jelcin a második világháború utáni szovjet vezetőkhöz hasonlóan egy időben ZIL-gépkocsikkal szállíttatta magát, de 1997-ban áttért a Mercedesre. Ezzel a hagyománnyal Putyin, valamint Dmitrij Medvegyev volt államfő és újrajelölt miniszterelnök most szakított.   origo.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató