2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Mesterlövészekkel kődobálók ellen: több tucatnyi halott, 2800 sebesült Gázában

Izrael kikiáltásának 70. évfordulóján, hétfőn avatták fel az Egyesült Államok új, Jeruzsálembe átköltöztetett nagykövetségét, de az ünnepség inkább szimbolikus volt, mivel a végleges új épület a tervek szerint csak hat év múlva készül el teljes egészében. Amerikai részről Donald Trump lánya, Ivanka Trump, és a férje, a fehér házi főtanácsadó Jared Kushner is részt vett az eseményen, utóbbi beszédet is mond.

Azzal, hogy Donald Trump ígéretéhez híven decemberben Izrael fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet, és bejelentette, hogy oda fogja átköltöztetni a nagykövetséget is Tel-Avivból, nagy diplomáciai vihart kavart, szembement az ENSZ határozatával és kivívta a palesztinok, valamint több arab ország vezetőjének a haragját. A palesztinok szerint a döntéssel Trump lerombolta az Egyesült Államok hitelességét, és Washington nem közvetíthet többé az izraeli-palesztin békefolyamatban.

Hétfőn emiatt újabb összecsapások robbantak ki öt különböző helyszínen a Gázai övezetnél, ahol az azt irányító Hamász március végén hetekig tartó tiltakozásra szólította fel az ott élő arabokat az izraeli blokád ellen, a palesztinok hazatérésének jogát követelve.

A BBC a Gázai Egészségügyi Minisztériumra hivatkozva azt állítja, hogy az összecsapásoknak 37 halottja van, 1300-en pedig megsebesültek.

A legtöbben éles lőszertől sérültek meg, de sokan szenvedtek sérülést könnygáztól is. Ezeket az adatokat más forrásból egyelőre nem erősítették meg, de ez lehet a legvéresebb nap a 2014-es gázai háború óta.

A palesztinok köveket és Molotov-koktélokat dobáltak, és autógumikat égettek, hogy sűrű füst lepje be a környéket. A Sky News szerint Izrael mesterlövészeket vetett be, és drónokról is dobott le könnygázt a tüntetők közé

Az izraeli hadsereg szerint 35 ezer „erőszakos zavargó" gyűlt össze tizenkét különböző helyen a kerítés mentén, és a katonák a megszokott eljárást alkalmazzák. Az izraeli hadsereg szerint csak azért nyitnak tüzet, hogy megakadályozzák a támadásokat, az átjutást a kerítésen, vagy annak megrongálását.

Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben csak kisebb tüntetések kezdődtek. A Sky News szerint Jeruzsálem és Betlehem között is volt kisebb összecsapás.

A palesztin vezetés mészárlással vádolja Izraelt. Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfő este rendkívüli tanácskozást hívott össze, amin áttekinti a jeruzsálemi és gázai helyzetet, és felülvizsgálja a kapcsolatokat Izraellel, jelentették be. A török miniszterelnök-helyettes szerint az USA ugyanúgy felelős a történtekért, mint az izraeli kormány.

 

Hat hete tartottak tüntetéseket

A Gázai övezetnél tartó tiltakozások márciusi kezdete óta izraeli katonák több mint 50 embert lőttek agyon, több ezren pedig megsebesültek. Hétfőn az izraeli haderő röplapokat dobott le az övezetben, arra szólítva fel az ott élőket, hogy ne legyenek a Hamász eszközei, és ne közelítsék meg a határkerítést. Izrael szerint a Hamász kihasználja a tüntetéseket, és terroristák akarnak illegálisan átjutni a területére.

Izrael váltig állítja, hogy katonái nem alkalmaztak a szükségesnél nagyobb erőszakot. Azonban az elmúlt hetekben többször is hangsúlyozták, hogy a katonák a nemzetközi bírálatok ellenére továbbra is tüzet nyithatnak, ha ezt szükségesnek ítélik meg.

A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat közölte, hogy a Hamász egyik tagjának kihallgatása révén olyan információkhoz jutottak, hogy az iszlamista szervezet célja az, hogy fegyvertelen civilek ezreit küldi a kerítéshez, és miután ők átszakították az akadályt, fegyvereseik a tömeggel együtt benyomulnak Izraelbe.

Hétfőn ezért megduplázták az általában a Gázát és Ciszjordániát körbevevő katonák létszámát. Az izraeli hadsereg szerint a kerítéstől messzebb is biztonsági intézkedéseket hoztak, hogy megvédjék az izraeli civileket, amennyiben a tüntetőknek sikerülne átjutniuk.

Nagy győzelem Netanjahunak

Az Izraelbe delegált 86 nagykövet közül a Háárec izraeli lap szerint mintegy harminc vett részt vasárnap este a nagykövetség átköltöztetése alkalmából tartott diplomáciai fogadáson, amelyet

Az európai országok nagy többsége egyet nem értése jeléül bojkottált. Az európai uniós tagállamok közül négy nagykövet, Magyarország, Csehország, Románia és Ausztria nagykövete azonban részt vett a fogadáson, amelyet az izraeli külügyminisztériumban adott Benjámin Netanjahu miniszterelnök és felesége.

A nagykövetség áthelyezése nagy győzelem Netanjahunak, aki azt erősen szorgalmazta, hogy Trump lépjen ki az iráni atomalkuból, amit az amerikai elnök múlt kedden be is jelentett.

Egyelőre csak egy kis átmeneti nagykövetséget nyitnak meg hétfőn a már eddig is Jeruzsálemben működő amerikai konzulátus épületében. Lánya és veje személyesen is ott lesz, de állítólag Trump is fog szólni videóüzenetben a résztvevőkhöz. A megnyitóünnepséget külön előrehozták, hogy egybeessen Izrael megalapításának 70. évfordulójával.

(BBC - Index)

Abbász háromnapos gyászt és általános sztrájkot hirdetett

A palesztin elnök mindezt a Gázai övezet határán izraeli katonákkal történt összecsapásokban meghalt palesztinok emlékére rendelte el.

A Sky News Arabíja pánarab hírtelevízió műsorában mondott beszédében Abbász mészárlásnak nevezte a történteket. „Azt követeljük, hogy a nemzetközi közösség foglaljon állást a népünket ért tömeges gyilkosságok tükrében” - emelte ki. A Rámalláhban nyilatkozó palesztin elnök ismételten kijelentette, hogy az Egyesült Államok eljátszotta közvetítői szerepét a Közel-Keleten. „Az Egyesült Államok önkéntesen vonta ki magát, s már nem lehet többé közvetítő” – tette hozzá.

A palesztin elnök reagált arra is, hogy az Egyesült Államok hétfőn hivatalosan megnyitottnak nyilvánította izraeli nagykövetségét Jeruzsálemben, ahová annak jeleként költöztették át a képviseletet, hogy Washington elismerte a várost Izrael fővárosának. Úgy fogalmazott, hogy a „múltban voltak (izraeli) telepes előőrsök amerikai segítséggel, most pedig van egy amerikai telepes előőrs Kelet-Jeruzsálemben.” Aláhúzta: „Nem egy nagykövetségről, hanem egy telepes előőrsről van szó.”

„A halottak nagy száma jelzi a kegyetlenséget, amellyel az izraeliek népünkkel bánnak” – hangsúlyozta a palesztin vezető. Abbász szerint a palesztin vezetés most az amerikai diplomáciai képviselet Jeruzsálembe költöztetését követő lépésekről fog egyeztetni. „A népünk nem hagy alább a békés harcban, amelyet független államunk létrehozásáig fogunk folytatni” – szögezte le Abbász.

Hát persze hogy csak önvédelem

Az önvédelem vezérelte Izraelt a Gázai övezet határán végrehajtott műveletei során – jelentette ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, miután a hétfői tömegtüntetéseken több tucat palesztin vesztette életét a térségben az izraeli katonákkal történt összecsapásokban.

„Minden országnak kötelessége megvédeni a határait” – írta Netanjahu a Twitteren. „A Hamász terrorszervezet kinyilvánított szándéka elpusztítani Izraelt, és emberek ezreit küldi a határhoz, hogy áttörjék a határkerítést céljuk elérése érdekében. Továbbra is határozottan fogunk fellépni, hogy megvédjük a szuverenitásunkat és a polgárainkat” – fogalmazott az izraeli kormányfő.

Legfrissebb jelentések szerint a Gázai övezet határán zajló összecsapásokban 52 palesztin vesztette életét, s több mint kétezren megsérültek. A helyi egészségügyi szolgálat közleménye szerint 1204-en kaptak lőtt sebet, közülük 116-nak súlyos vagy kritikus az állapota, míg további 1200 embert más sérülésekkel, egyebek mellett belélegzett könnygáz miatt kezelnek.

Tovább nőtt az áldozatok száma

A Gázai övezet egészségügyi minisztériumának késő éjjeli közlése szerint 58-ra emelkedett a palesztin övezet és Izrael határán hétfőn lezajlott összecsapások halálos áldozatainak száma.

A kizárólag a palesztin tüntetők oldaláról kikerült halálos áldozatok mellett összesen 2771 palesztin sebesült meg, közülük 1373-an éles lőszerrel leadott lövésektől.

Egyiptom orvosokat és hét mentőautót küldött a Gázai övezettel közös határára, hogy az egyiptomi el-Arís város kórházaiban segítsenek a sebesült palesztin tüntetők ellátásában – közölte Ahmed Radi egészségügyi miniszter. Az al-Vatan című hírportál jelentése szerint ugyanakkor az egyiptomi mentősök készen állnak arra, hogy a Gázai övezeten belül is részt vegyenek a mentésben.

A fegyveres erőszak, amelyet az izraeli hadsereg alkalmazott az Egyesült Államok nagykövetségének hétfői Jeruzsálembe költöztetése kapcsán hevessé vált palesztin tiltakozások résztvevőivel szemben, számos ország tiltakozását kiváltotta.

Párizs és London is elítéli az erőszakot

Emmanuel Macron francia elnök az éjjel nyilatkozatban ítélte el az izraeli hadsereg által a Gázai övezeti tiltakozókkal szemben alkalmazott fegyveres erőszakot, sajnálatát fejezte ki a palesztin áldozatok nagy száma miatt, és megerősítette az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe történő áthelyezését ellenző álláspontját. Macron hangsúlyozta a palesztinok békéhez és biztonsághoz való jogát, miközben Izrael biztonságának védelme mellett is kiállt, és kijelentette, hogy országa továbbra is az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldása mellett kardoskodik.

Hivatalának közlése szerint Macron hétfőn Abdalláh jordániai királlyal és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is tárgyalt, és azt tervezi, hogy kedden Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytat megbeszéléseket.

A brit külügyminisztérium sokkolónak nevezte a Gázai övezetben zajló erőszakcselekményeket, és mindkét szemben álló felet visszafogottságra szólította fel. A londoni külügyi nyilatkozat hangsúlyozta, hogy „az erőszaknak ez a mértéke romboló hatással van a béke-erőfeszítésekre. Világosan leszögeztük, hogy Nagy-Britannia támogatja a palesztinok tüntetéshez való jogát, de ezeknek a tiltakozásoknak békéseknek kell lenniük” – állapította meg az Egyesült Királyság külügyminisztériuma. London rendkívüli aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az izraeli katonák nagy arányban használnak éles lőszert a tüntetőkkel szemben, egyúttal arra kérte Izraelt, hogy tanúsítson nagy fokú visszafogottságot.

Washington persze a Hamászra hárította a felelősséget

A washingtoni Fehér Ház ezzel szemben a történtekért kizárólag a Gázai övezetet irányító Hamász mozgalomra hárította a felelősséget, támogatásáról biztosítva ezzel Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, aki az ország határainak védelmében alkalmazott önvédelemnek minősítette az izraeli hadsereg fellépését.

Diplomáciai források szerint az Egyesült Államok hétfőn az ENSZ-ben megakadályozta, hogy a Biztonsági Tanács független vizsgálatot rendeljen el a Gázai övezeti fejlemények ügyében.

Egyértelműen Izrael pártját fogva, Washington egy hét alatt már másodszor távolodott el európai szövetségeseitől, miután múlt hét kedden bejelentette, hogy Párizs, Berlin és London ellenkezése dacára kilép az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi nukleáris megállapodásból.

Erdogan: ez népirtás, Izrael terrorista állam

Recep Tayyip Erdogan török elnök az NTV hírtelevíziónak nyilatkozva népirtásnak nevezte az izraeli katonák cselekedeteit. „Élesen elítélem ezt a népirtást … Izrael terrorista állam. Szintén elítéljük azokat, akiket nem érint meg ez a helyzet” – mondta.

A török államfő meggyőződésének adott hangot, hogy „az iszlám világ nem fogja engedni, hogy ez a nap Jeruzsálem elvesztésének napja legyen. Teljes elszántságunkkal kiállunk palesztin testvéreink mellett” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy tárgyalni fog vezető politikusokkal, köztük Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével és António Guterres ENSZ-főtitkárral.

A nap folyamán Kuvait után a Palesztin Hatóság is az ENSZ Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását kérte. Száeb Erekat, a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) főtárgyalója szerint az ülés témája a legfrissebb fejlemények megvitatása lenne, egyebek között védelmet kérnének az izraeli megszállás alatt élő palesztin nép számára. Hozzátette: a palesztin területeken épített zsidó települések ügyében a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz terveznek fordulni.

A Dél-afrikai Köztársaság is hazarendelte konzultációra hétfőn izraeli nagykövetét a Gázai övezet határán zajló erőszakos cselekmények miatt. „A dél-afrikai kormány a lehető leghatározottabban elítéli az izraeli fegyveres erők legfrissebb erőszakos agresszióját a Gázai övezet határán. Az áldozatok békés tüntetésen vettek részt az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövetségének provokatív felavatásával szemben” – közölte a külügyi tárca.

A dpa német hírügynökség szerint a dél-afrikai kormány régóta szimpatizál a palesztinok ügyével, és ezért már egy ideje fontolgatja, hogy csökkenti diplomáciai képviseletét Izraelben.

(MTI nyomán Kuruc.info)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató