2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

A baloldali államfő elintézte, hogy ne legyen Olaszországnak bevándorlásellenes kormánya

Visszaadta az olasz államfőnek a kormányalakítási megbízatást Giuseppe Conte vasárnap este, mivel az államfő nemet mondott az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az Északi Liga pénzügyminiszter-jelöltjére, Paolo Savonára. 

Giuseppe Conte rövid nyilatkozatban megköszönte az M5S-nek és a Ligának a jelölést — írja az MTI.

Az M5S politikusai közösségi bejegyzései szerint az államfő "megvétózta" Paolo Savona személyét.

Az elnöki palota közleménye szerint az államfőnek nincsen vétójoga, a pártok mereven ragaszkodtak jelöltjeikhez.

Az euroszkeptikus nézeteiről ismert közgazdász, Paolo Savona a Liga jelöltje volt, és a párt nem kívánta senki mással helyettesíteni.

Az államfő a pénz- és tőkepiacok negatív reakciójától tartott és ezért nem fogadta el az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az Északi Liga  euroszkeptikus nézeteiről ismert pénzügyminiszter-jelöltjét.

A köztársasági elnök következő lépésként szakértői kormányt állíthat fel az újabb választásig, amelyet akár már a nyár végén vagy ősz elején megtarthatnak. Az elnöki palota bejelentette, hogy hétfőn az államfő Carlo Cottarelli közgazdászt fogadja, aki az államfő által felkért szakértői kormány miniszterelnöke lehet.

Luigi Di Maio a Facebookon közölt hosszú videón "hihetetlennek" nevezte a történteket, hangsúlyozva: "felesleges választani, ha utána a hitelminősítők döntenek a kormányról". Hozzátette, hogy a két párt kormányszerződésében nem szerepelt az euróövezetből való kilépés.

Matteo Salvini szintén közösségi bejegyzésében azt írta, hogy az olaszok "senkinek sem a szolgái, sem a németeknek, sem a franciáknak, sem az államkötvények hozamának, sem a pénzügyi világnak, visszamegyünk szavazni".

A kudarcba fulladt kormányalakítás után az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vasárnap este Sergio Mattarella leváltását vetette fel.

Az M5S vezetőségének nyilatkozatai szerint az államfő túllépte alkotmányos hatáskörét, ezért a parlamentben akarják felelősségre vonni és megvonni tőle tisztségét. Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke közösségi oldalán bejelentette, támogatja a Sergio Matterellával szembeni kezdeményezést.

Paolo Gentiloni volt balközép miniszterelnök nyugalomra intett és szolidaritását fejezte ki az államfőnek.

Elemzők úgy látják, az M5S-Liga kormányalakítás kudarca egyértelműen a Ligának kedvez, amely az utóbbi hetekben megsokszorozta támogatottságát. Matteo Salvini a kormányalakítás alatt mindvégig egyeztetett Silvio Berlusconival a Hajrá Olaszország (FI) elnökével. A Liga vezette jobbközép a választásokon 37 százalékot szerzett.

A választásokon 32 százalékkal teljesített M5S március 4. óta csak enyhén gyengült, de most elveszítette a kormányalakítás első nagy lehetőségét.

888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató