2023. június 04. - Bulcsú
EUR : 371.06
USD : 344.4
Időjárás ikon24°13°

"Magyar" cigányokat vertek félholtra ukrán nacionalisták - egy meghalt

Lemberg külvárosában kárpátaljai magyar cigányok (magyarul is beszélő cigányokat,-a szerk.) táborára támadtak maszkos ismeretlenek az éjjel, egy ember meghalt.Maszkot viselő ismeretlenek késekkel és baseball ütőkkel támadtak rá szombat éjfélkor kárpátaljai cigányok átmeneti táborára Lemberg külvárosában, a támadás következtében egy ember meghalt, négyen súlyosan megsebesültek — írja az MTI ukrán forrásokra hivatkozva. A lembergi rendőrség közlése szerint szombaton éjfél előtt érkezett a bejelentés hozzájuk arról, hogy maszkot viselő ismeretlenek támadták meg a város szélén létesített tábort, amelyben cigány nemzetiségű állampolgárok laktak. A helyszínre azonnal rendőröket vezényeltek, akik megszüntették a jogsértő cselekményt, és hét támadót őrizetbe vettek. Egy nyugat-ukrajnai hírportál beszámolója szerint a támadás következtében életét vesztette egy 24 éves férfi, akinek az állandó lakóhelye a munkácsi járási Szernye községben található. Négy személyt, köztük egy tíz éves fiút szúrt sebekkel szállítottak kórházba, egyikük munkácsi lakos, a többiek a munkácsi járási Barkaszón élnek.A cigányok elleni támadást hivatalos honlapján közzétett nyilatkozatban ítélte el Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója.
Ukrajna extrémizmusba és idegengyűlöletbe süllyedt"
— írta a kormányzó, majd hozzátette:
az a tény, hogy a romatáborok ellen végrehajtott támadások rendszeresen ismétlődnek az ország különböző részeiben, a náci Németországban végrehajtott romaellenes pogromokat idézi, azzal a különbséggel, hogy a jelenlegi Ukrajnában a hatóságok nem bujtogatnak pogromokra."
A kormányzó felrótta a rendvédelmi szerveknek, hogy tétlenkednek, míg a társadalom egy része szerinte hallgatólagos beleegyezéssel viszonyul a hasonló esetekhez, ami szerinte nagyon aggasztó jelzés. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy Kárpátalján él az ukrajnai cigányok fele. Mint kifejtette, a cigányokkal vannak gondok, de ezeket a társadalomba történő integrálásukkal, nem pedig pogromokkal, veréssel vagy gyilkolással kell orvosolni, hozzátéve, hogy ha Ukrajna az európai utat választotta, akkor az etnikai kérdéseket is európai módon, a rendvédelmi szervek bevonásával kell megoldani, mert az idegengyűlölet Ukrajna elszigetelődéséhez vezet. 
888.hu nyomán, MTI
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató