2023. június 04. - Bulcsú
EUR : 371.06
USD : 344.4
Időjárás ikon24°13°

És igen, az ukránok megfejtették: az oroszok állnak a romák elleni lembergi támadás mögött

A kárpátaljai romák átmeneti tábora ellen elkövetett támadás mögött Oroszország állhat – jelentette ki Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) elnöke hétfői kijevi sajtótájékoztatóján.

A titkosszolgálati vezető szavai szerint érthető, hogy az eset (a romatábor elleni támadás) mögött valójában Oroszország állhat, jóllehet – mint megjegyezte – ez nem állítható százszázalékos biztonsággal, mert nem lenne korrekt. De a feltételezés mellett szól, hogy Oroszország mindig igyekszik kijátszani a nemzetiségi kártyát – idézte Hricakot az Interfax Ukrajina hírügynökség.

Az SZBU főnöke elmondta, hogy a lembergi romaellenes atrocitást a rendőrség vizsgálja, de az ügynek az SZBU is “rendkívül nagy figyelmet szentel.” Mint kifejtette, a tények felületes vizsgálatából is kiderül, hogy 2014-ben Oroszországban is bejegyeztek a lembergi támadás mögött állóhoz hasonló szervezetet.

A lembergi rendőrség közlése szerint a romák elleni támadást a Józan és Dühös Ifjúság nevű neonáci szervezet tagjai követték el, akik 16-17 éves középiskolások.

Hricak szerint a romaellenes támadás célja az lehetett, hogy nemzetiségek közötti viszályt szítsanak Ukrajnában, ezért az SZBU vizsgálata annak kiderítésére irányul, hogy ki a felbujtó, és ki pénzelte az akciót.

Az ukrán hatóságok szerint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza ellen idén februárban elkövetett két támadás mögött is az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) áll.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató