2024. május 17. - Paszkál
EUR : 386.16
USD : 355.15
Időjárás ikon15°10°

Székely hőlégballon Románia egén

Az egykori Várhegy csúcsáról elmosott romok pislognak a Nyárád kanyargó víztükrére, melynek medre átvarrja a dús mezőt, amit ma is Vármezőnek hív az itt élő székely. Ebben a pár száz lelkes, festői szépségű településen szerveződött egy ballonklub néhány megszállottból.

Egyikük, Sági István székesfehérvári öreglegény – már ami a ballonozást illeti – mesélte el nekünk, mire is készülnének a székelyek.

– Kádár Levente nyárádremetei panziótulajdonos alapította a Vármezei Székely Ballonklubot. Minden év januárjában siklott a ballon Levi születésnapján a Várhegy romjai felett. Így volt ez idén is, de most Levente emlékére, mert lelke minden ballon fölé emelkedett.

– Kik vertek tanyát Levente meghívására ebben a klubban?

– Kiskőrösiek, nyárádi székelyek és a fiammal közösen, mi, fehérváriak.

– Idén kaptatok egy bizarr meghívást a román ballonosoktól december 1-jére.

– Igen, ezen a napon ünneplik Nagy-Románia születését, ezért a székelyekkel közösen udvariasan megköszöntük a meghívást, és jeleztük román barátainknak, hogy magyar embernek ez a nap nem lehet ünnep. A románok többsége ezt meg is értette, de a meghívást továbbra is életben tartják.

– Ez a meghívás is segített abban, hogy valami újat álmodjatok…

– Igen, bár nem a meghívás adta a fő hangsúlyt. Elképzeltünk egy székely szimbólumokkal ellátott hőlégballont a Hargita felett, de talán bárhol a Kárpát-medencében, gyönyörű látvány lehet. Egyesületünk azonnal Peter Kubičekhez fordult, aki egy Brnóban élő és dolgozó ballongyártó. Cseh barátunk szereti a magyar jelképeket – ő készítette a híres Szent Korona ballont is –, és összeütött egy tervet, hogy is nézne ki egy székelyballon. (A fotón ezt láthatjuk).

– Akárhogy is nézem, szemrevaló égi tárgy lehetne…

– Peter Kubiček anyagáron tervezte meg, de így is 39 ezer euró lenne az ára, bár abba bekerülne a vászon mellett a kötélzet, kupola, a kosár, égő, a szélmotor és légterelő is. Egyesületünk nyitott egy közadakozásra alkalmas bankszámlát Romániában, ahol megpróbáljuk összegyűjteni a 39 ezer eurót a székelyballonra. Azt szeretnénk, hogy hirdethessük az égen is, van egy székely magyar nép a Kárpátokban, melynek minden napja a kultúrájuk, szellemiségük megmaradásáról szól. Van-e szebb szimbólum erre, mint egy székelyballon?

– Ha a magyarság úgy érzi, megtámogatja egy székelyballon létét, akkor az csak Erdély egén lesz látható?

– Isten ments! Egyesületünk járja a világ hőlégballon-találkozóit, a székelyballont minden meghívásra elvinnénk, így Magyarországon is van több olyan találkozó, ahol az égre kerülne a székely jelkép. De rendszeresen megyünk Kassára, Moldáviába is.

– Amennyiben rendelkezésre áll az összeg, mennyi időre van szüksége Peter Kubičeknek az előállításhoz?

– Azt mondta, hogy két hét alatt leszállítja tokkal, vonóval, cseh lajstrommal és székely tulajdonnal, azaz két hét múlva szállhat is a székelyballon.

– Ezek szerint akár az idei gyászos 100. évfordulóra el is tudtok menni?

– Nem. Már említettem, hogy magyar ember ilyen ünnepen nem vehet részt, de a székelyballon igen!

BALLONADOMÁNYA Romániában bejegyzett adományszám tulajdonosa: ASOCIATIA SZEKELYBALLON. A székelyballonra nyitott bankszámlaszámot Banca Transilvania jegyzi. Az eurós számlaszám: RO59BTRLEURCRT0453715001

Forrás: FEOL
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató