2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

Több száz afrikai bevándorló tört át a spanyol-marokkói-határon

Több százan jutottak át a Marokkót és Ceuta észak-afrikai spanyol exklávét elválasztó határkerítésen csütörtökön. A migránsok össze is csaptak a kerítést védő biztonsági erőkkel.

Több száz felajzott afrikai migráns támadta meg a Marokkót és Ceuta észak-afrikai spanyol exklávét elválasztó határkerítést tegnap. A beszámolók szerint az incidens a rendkívül jól ellenőrzött, 8,4 kilométer hosszú és 6 méter magas, pengékkel és szögesdróttal megerősített dupla kerítéssor leggyengébb szakaszán történt, amelyet nem látnak be teljesen a biztonsági kamerák. Négy- és és hatszáz fő közé teszik azok számát, akik át tudtak jutni a határzáron.

A hírek szerint a migránsok brutálisan támadták meg a területet védő határőröket, ürüléket és égetett meszet dobtak a hatóságok embereire. A rendfenntartók közül 22-en sérültek meg, négy embert kórházba kellett szállítani, ugyanis komoly égési sérüléseket szenvedtek. A migránsok közül 132-en sérültek meg, többen azért, mert megpróbáltak átmászni a szögesdróton. Azok, akik áttörtek a kerítésen, a közeli migránsközpontba futottak.

Nem most támadtak először a migránsok a térségben. 2017 februárjában egy négynapos ostrom során 850-en jutottak át a határzáron. A két országot elválasztó kerítésnél azonban hónapok óta nem történtek határsértési kísérletek.

Az utóbbi időben fokozódik a Földközi-tenger nyugati szakaszára, ezen belül Spanyolországra nehezedő migrációs nyomás. Júniusban összesen 6400 menekültet regisztráltak, 166 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban.

A bevándorlók 2015-ben Röszkénél a magyar határkerítést is megostromolták, akkor kövekkel támadták meg a magyar rendőröket.

Forrás: Lokal.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató