2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Óriáskorona Udvarhelyen

Szeptember 15-éig tekinthető meg a Szent Korona nagyított másolata a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium előudvarán. A modell az idei Szent István-napi ünnepségre készült, Elekes Gyula képzőművésznek, a Művelődési Ház igazgatójának ötlete nyomán.

„Negyedik-ötödik éve, hogy a gyerekekkel fut a koronamodellező foglalkozásunk. Ez azt jelenti, hogy kartonból kivágjuk a korona kiterített másolatát, amelyet ők a fotók alapján kiszíneznek, majd összehajtogatják. Eszembe jutott, hogy sátorszerűen fel lehetne nagyítani, hogy férjen el rajta minél több információ, és ne csak gyerekekhez jusson el. Őszintén érdekelt a kérdés, mert zománcképek vannak rajta, én pedig 37 éve zománcozom. Szerettem volna ezekre és a korona történetére irányítani a figyelmet. Európában nincs még egy ilyen ötvösművészeti remekmű” 

– fogalmazott Elekes Gyula, aki először kartonból és pálcikákból építette meg az installáció makettjét, majd kivitelezőt keresett. Az öt méter magas és öt méter átmérőjű modell polikarbonátból készült, ami időtálló anyag. Szétszedhető és szállítható, hogy igény szerint máshol is kiállítható legyen. Méreténél fogva igen látványos, és pedagógiai célja van: felfrissíti az eddigi ismereteket, ugyanakkor pluszinformációkat ad.

Az oldallapok külső felületén a megkoronázott királyok, valamint a korona tárolási és rejtekhelyei vannak feltüntetve, míg belsejében a korona történetéről és a zománcképek figuráiról kapunk tájékoztatást.

„Fantasztikus, már-már szakrális az az élmény, amikor bemész, és a nap átsüt a színes zománcképeken. Egy uralkodó érezhetett hasonlót, amikor a fejére került” 

– állítja az ötletgazda.

Kis koronatörténet

„Találkozik rajta a nyugati és keleti kereszténység, hiszen az Atya és Fiú, illetve a szentek mellett megjelennek bizánci császárok képei is, amelyek egyértelműen utólag kerültek oda, nem is illenek a foglalatba, illetve a fúrt lyukak is erre engednek következtetni. Dukász Mihály helyén például a feljegyzések szerint eredetileg a Szűzanya állt, aki szintén a főtengelyt alkotta, akárcsak a korona tetején lévő pantokrátor, amely Istenre vonatkozik, valamint a homlokrészen található Jézus-ábrázolás.

A Mindenható két oldalán a két nagy szent, Péter és Pál helyezkedik el. Ezenkívül vannak rajta katona- és orvosszentek is – utóbbiak érdekes módon a fejre kerüléskor a koponya hátsó felének épp azon részét övezték, amely a testi és lelki épségért felel. Szépen fel van építve az egész, csak hátul sántít kissé, ahol gyaníthatóan beavatkoztak és egy korabeli egyezség alapján, hatalmi érdekek mentén megpróbálták átírni a történelmet” – tartott kis koronaismertetőt Elekes.

Lesz utóélete is

Az installációval megvárják az iskolakezdést, hogy a diákok is láthassák. De mint Elekes Gyula elmondta, már itthon és Magyarországon is több helyről jelezték, hogy befogadnák. A kérdés csak az, hogy a népszerű Szent László-freskó-kiállításhoz csatolják-e, vagy külön elemként induljon vándorútra.

Forrás: Szekelyhon.ro

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató