2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Ez az eredménye annak, hogy telepisiljük a Balatont

Évente vizsgálják a víz minőségét: mivel sok strandoló könnyít magán a vízben, ezért még a Balatonban is kimutathatók gyógyszermaradványok, amelyek a vizelettel kerülnek a tóba.

A szakértők a Balaton vízében leggyakrabban antidepresszánsok és epilepszia elleni gyógyszerek maradványait találták meg, ezek pedig jellemzően a vizelettel kerülnek a tóba.

A víz minőségét évente többször, több helyszínen is vizsgálják: a Balatoni Limnológiai Intézet Kísérletes Állattani Osztálya a Zala folyónál, a Balaton északi és déli partján, valamint a Sió-csatorna mentén Siófoknál is.

Pirger Zsolt csoportvezető a So­mogy Megyei Online-nak azt mondta: abból a 137 hatóanyagból, amit vizsgálnak, 68 az összes megvizsgált helyen előfordult. A vízmintákból leggyakrabban az antidepresszáns- és az epilepsziaellenes hatóanyagokat mutatták ki.

– Természetesen nagyon nagy mennyiségben kell a vízben lenniük ilyen vegyi anyagoknak, hogy az öntisztulás ne érvényesüljön. De például egy kis öbölben, ha rendszeresen sokan belevizelnek a vízbe, már előállhat érdekes helyzet. A vízzel lenyelt vizelettel különböző, fel nem szívódott gyógyszerhatóanyagok bekerülhetnek a szervezetbe, ami károsíthatja az egészséget – mondta a Borsnak dr. Bense Tamás családorvos, aki hozzátette: nem csak az fontos, hogy természetes vízbe semmiképpen se kerüljön gyógyszer, de az is, hogy a szennyvízhálózatba se dobáljunk orvosságokat.

Mivel a hatóanyagok hosszútávú környezeti hatásáról keveset tudnak, így a Balatoni Limnológiai Intézet tovább folytatja a kutatást.

Forrás: Blikk

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató