2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Európai szervezet: Svédországban a legantidemokratikusabbak a választások

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OSCE) működése során először követette végig a választásokat Svédországban. A szervezet döbbenetes dolgokról számoltak be.
Megdőlni látszik az a liberális narratíva, miszerint Svédország a demokrácia valamilyenféle mennyei formáját hozta el a nagyvilágra. Az OSCE szervezet delegáltja, a dán Michael Aastrup Jensen– aki korábban oroszországi és kelet-európai választásokat véleményezett – lesújtó kritikát fogalmazott meg a svéd választási rendszerről.
Sok választást követtem végig, de soha egyik sem volt annyira antidemokratikus, mint a svéd választási rendszer."
Jensen szerint az egyik legnagyobb probléma Svédországgal az, hogy a titkos szavazás nem biztosított. A skandináv országban a pártoknak külön-külön szavazóhelyiséget tartanak fenn, tehát gyakorlatilag a szavazófülke magányában senki sem döntheti el, kire szavaz. Ezt mindenki már eldöntötte kvázi azzal, hogy beállt az adott párt szavazóhelyiségébe. A szakértő szerint ez elképesztő mértékben elüt mindenféle európai választási sztenderdtől. Jensen számos szavazóhelyiséget járt végig Malmöben, ahol gyakorlatilag "pártkatonák" várták a szavazókat, és tőlük kapták meg a szavazólapokat is. Mivel Jensen Dánia delegáltja az Európa Tanácsba valamint az Európai Emberi Jogi Bíróságban is, és ezért reméli, hogy a svéd választási rendszerrel kapcsolatos komoly problémákat e két szervezet elé tudja terjeszteni.
Az Európa Tanácsban azért fogom ezeket felhozni, hogy a lehető legerősebben üzenjünk Svédországnak azért, hogy olyan szabályokat vezessenek be, mint Dániában, vagy gyakorlatilag a világ minden más országában."
Jensen kifogásolta egyébként azt is, hogy a mainstream pártok egyike sem akar együttműködni a bevándorlásellenes Svéd Demokratákkal. Hiszen ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a mainstream pártok képviselői ezzel azt üzenik a Svéd Demokratákra szavazó állampolgároknak, hogy az ő véleményük nem számít.Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató