2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

A román szenátus is keresztbe tett a buzeráns "családalapításnak"

A kétkamarás román parlament szenátusa is nagy többséggel megszavazta kedden azt az alkotmánymódosító törvényjavaslatot, amely "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként" határozza meg a családot, megakadályozva ezáltal, hogy Romániában törvényt hozzanak az azonos neműek "házasságáról".

Az alkotmánymódosításhoz még egy érvényes és eredményes népszavazásra is szükség van, amelyet a parlamenti döntést követő 30 nap utolsó vasárnapján, vagyis október 7-én kell megszervezni. A népszavazás előtt még az alkotmánybíróságnak is meg kell vizsgálnia, hogy a tervezet nem lépi-e túl az alkotmánymódosítás korlátait.

A törvényjavaslat polgári kezdeményezésként – a szükséges félmillió helyett – több mint hárommillió támogató aláírással került 2016-ban a parlament elé, amelyeket a Koalíció a családért nevű, a történelmi egyházak támogatását élvező romániai ernyőszervezet gyűjtött össze.

Romániában kétharmados parlamenti többség szükséges egy alkotmánymódosító törvénytervezet elfogadásához. A keddi szenátusi voksoláson a szükséges 91 helyett a szenátorok több mint háromnegyede – 107 törvényhozó – támogatta az indítványt, 13-an ellenezték, 7-en tartózkodtak.

A tervezet a legjelentősebb támogatást a kormány fő erejét adó szociáldemokratáktól és a jobbközép ellenzék fő erejét adó Nemzeti Liberális Párttól kapta. A legtöbb ellenszavazat a szabadelvű Mentsétek meg Romániát Szövetségtől (USR) származott.

Cseke Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakcióvezetője a voksolás előtt közölte: a szövetség szenátorai egyetértenek azzal, hogy a házasság egy férfi és egy nő között köttessék, mivel azonban aggályosnak tartják, hogy a javasolt szöveg összemossa a házasság és család fogalmát, az RMDSZ szenátorai közül egyesek tartózkodnak a szavazáson.

Az alkotmánymódosító törvénytervezetet már tavaly áprilisban elfogadta a bukaresti képviselőház. A szenátusi döntést azért jegelte a – kezdeményezés lelkes támogatásától politikai népszerűsége növelését remélő – szociálliberális kormánytöbbség, hogy előtte hatályba léptessen egy másik jogszabályt, amellyel kiiktatták politikai ellenfelüket, a jobboldali Klaus Iohannis államfőt a népszavazás kiírásából.

Az új népszavazási törvény szerint amennyiben a parlament egy alkotmánymódosító törvénytervezetet fogad el, akkor arról 30 napon belül automatikusan a népszavazást is megrendezik, anélkül, hogy a referendum kiírásáról külön törvényt kellene hozni, és az államfőn múlna annak kihirdetése.

A nagyobbik kormánypárt korábban azt ígérte: a család alkotmányos meghatározásának módosításával egy időben a regisztrált élettársi kapcsolat törvényesítésének lehetőségéről is közvitát kezdeményeznek, mert "nem tehetnek úgy, mintha (szexuális) kisebbségek nem léteznének".

Románia 2001-ben eltörölte a büntető törvénykönyvből (btk.) azt a cikket, amely öt évig terjedő börtönnel sújtotta a "nyilvánosság előtt mutatkozó, botrányt okozó" homoszexuális párokat. A 2011-ben elfogadott új polgári törvénykönyv (ptk.) azonban továbbra is tiltja az azonos neműek "házasságát", nem ismeri el a román vagy más állampolgárok külföldön kötött házasságát, mint ahogy a külföldön kötött élettársi szerződéseket sem, függetlenül attól, hogy azok azonos vagy különböző neműek között jöttek-e létre.

A Koalíció a családért ernyőszervezet polgári kezdeményezése arra irányul, hogy alkotmányos rangra emelje a buziházasság (ptk.-ban már szereplő) tiltását.

(MTI nyomán)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató