2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A szovjetek az inváziót a világháború folytatásaként élték meg - egy "fasiszta Magyarországgal szemben" harcoltak

Szinte a teljes magyar társadalom kiállt a diktatúrával szemben 1956-ban – mondta a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnöke az M1 aktuális csatornán vasárnap, az 1956-os szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 62. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon.

Galambos István felidézte: az események 1956. október 23-án békés tüntetéssel kezdődtek, majd fegyveres felkeléssel folytatódtak a kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen.

Elmondta: a Magyarországra érkező szovjet csapatok hatalmas túlerejét látva a katonai vezetés nem kísérelte meg a fegyveres ellenállást, így a szovjet csapatok felé a civilek és a civilek oldalára átállt katonák intéztek csapásokat. A szovjet megszállók körbevették a laktanyákat, és felszólították a fegyverek kiadására a honvédeket, akik végül a nagyobb véráldozat elkerülése érdekében engedelmeskedtek. A november 4-ei megszállásnak csak egy helyen állt ellen szervezett katonai alakulat a fővárosban – fűzte hozzá.

A Magyarországon harcoló szovjet főtisztek beszámolói szerint az összecsapásokat a második világháború folytatásaként élték meg, mintha az ellenséges Németország szövetségesével szemben, így egy fasiszta Magyarországgal szemben harcoltak volna tovább – ismertette. A történész úgy értékelte: talán ez az attitűd magyarázza meg a szabadságharc leverésénél tapasztalt brutalitást és hatalmas erőösszpontosítást.

(MTI nyomán)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató