2024. május 10. - Ármin, Pálma
EUR : 389.63
USD : 362.62
Időjárás ikon21°13°

Nagy Imre mint mártír? - Akkor Röhm is az?

Nagy Imre szobrát nemrégiben eltávolították a Vértanúk teréről, ám ahelyett, hogy méltó helyére, a Memento Parkba kerülne, valószínűleg a Jászai Mari téren lesz újra felállítva.

Kell-e Nagy Imrének szobor? A válasz az, hogy nem.

Nagy Imre ugyanolyan kommunista volt, mint a társai, csak a kommunisták hatalmi harcai egybeestek az 1956-os forradalommal, ahol "hősünket" a történelem a forradalmárok oldalára sodorta. (véleményem szerint '56 ellenforradalom volt. Kéretik elhagyni a felháborodást. Ha valakit érdekel, erről is kifejtem a véleményem)'56-nak számos valódi hőse van, de Nagy Imre éppen nem tartozik közéjük. Az egyetlen pozitívum amit el lehet eme kommunistáról mondani az csupán annyi, hogy ő legalább nem párnák közt halt meg, mint bűntársai nagy része. Ezzel végeztünk is. Tudjuk milyen a helyzet ma Németországban, de tegyük fel, hogy annyira reálisan látják a múltjukat, mint mi (bár nálunk is akadnak gondok, de ez nem ide tartozik) akkor vajon elképzelhető lenne, hogy Ernst Röhm szobrot kapjon? Vagy mártírként emlékezzenek rá? Aki nem tudná Ernst Röhm puccsot tervezett a német kormány ellen, de ezt az NSDAP vezetése Hitlerrel az élen megelőzte. Ez volt a hosszú kések éjszakája, ami a nemzetiszocialisták közti leszámolás volt.

Lehet egyesek nem is értik, hogy jön ez ide? Ugye barátaim?

Pedig a kettő éppen ugyanaz, egyetlen jelentős különbséggel. Röhm ugyanúgy egy hatalmi harcból került ki vesztesen, mint a mi Imrénk, csak az előbbinél elmaradt a fegyveres összecsapás. És a különbség ennyi. Röhm éppen olyan nemzetiszocialistaként halt meg, mint amennyire kommunistaként távozott Nagy Imre. Röhm esetében még mi is elképzelhetetlennek tartjuk a szobor állítást, Nagy Imre esetében pedig nem. Lehetne ezt nagyon sokáig ragozni, de csak azért mártírként tekinteni valakire, mert egy sajnos elbukott "forradalom" mellé állt attól félve, hogy a nép koncolja fel, több mint nevetséges. Végül nem is kerülhette el a sorsát, és amit nem tettek meg a forradalmárok, azt megtették az elvtársai.Írta: BB - Vadhajtások.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató