Vadhajtások

Nesztek románok! Jön a Carl Gustaf M4 a Magyar Honvédséghez

Nem egészen egy hónapja röppent fel a hír, hogy hadseregünk a jövőben modern nehéztechnikához, illetve új forgószárnyasokhoz fog jutni, de máris itt a következő hírmorzsa.

Most a gyalogság számára történt bejelentés, mégpedig a kormány – jó szokásához híven, és a jövő kihívásait szem előtt tartva – kézi páncéltörő eszközből is a legmodernebbet szerzi be a csapatok számára. Ez pedig nem más, mint a svéd  Saab Bofors gyár terméke.

A Carl Gustaf páncéltörő családnak a születése a második világháború utánra datálható, pontosabban 1946-ra. Mivel napjainkig a típus megjárta már a világot a Falkland-szigetektől, Szíria homokján át egészen az afgán hegyekig, ezért a gyártónak bőven volt ideje és tapasztalata a kor követelményeinek megfelelően csiszolgatni és modernizálni az eszközt.

Na de pontosan mivel fog ezentúl harcba indulni a magyar páncélvadász?

A Carl Gustaf család legújabb tagja egy 84 mm-es, mindössze alig 7 kilós, tehát nagyon is mobilis, hátrasiklás nélküli páncéltörő löveg. Ugye ez manapság nem is olyan hatalmas dolog, hiszen a jelenleg használt RPG-7 sem egy elefánt. Viszont nem csak a súlyban rejlik a svéd eszköz előnye, ugyanis ez a modern fegyver ellátható különböző optikákkal, illetve fejlesztettek külön erre a típusra egy nagy látószögű red dot irányzékot, ballisztikai számítógéppel és lézeres céltávolságmérővel.

A számítógép kétutas kapcsolatban van az erre alkalmas lőszerekkel. A lőszertől jönnek adatok a számítógépbe (pl. töltet hőmérséklete) a számítógép pedig beállítja pl. az airburst lőszer időzítését. Mindemellett olyan képességekkel rendelkezik az irányzék, mint:

– 50 különböző lőszer ballisztikai jellemzőit tárolja.

– NVD csatlakoztatható hozzá az éjjeli használathoz.

– 6 db standard AA elem kell bele, ami 6 hónapig vagy 200 lézer távmérésre elég.

Tehát azon kívül, hogy a kezelőnek jelentősen könnyebb lesz a célbefogás és a cél leküzdése akár éjszaka is, az első lövés találati esélye is drámaian megugrik.

Azonban mit ér a fegyver, ha nincs hozzá megfelelő töltet? Nos, ettől sem kell félteni senkit, ugyanis egy tucatnyi különböző lőszer áll rendelkezésre az eszközhöz, kezdve a repesztől egészen a többfajta páncéltörőig.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az új eszközök teljesen leváltják-e a jelenleg is rendszerben lévő RPG-7 páncéltörő gránátvetőt vagy sem, de az biztos, hogy a honvédség gyalogos egységeinek tűzereje klasszisokat ugrik.

Eközben a románok az elmúlt egy évben már negyedszerre szarták össze magukat a Magyar Honvédség drámai fejlesztései miatt.

Végszónak pedig következzen a svéd gyártó promovideója:

 

Írta: Máté – Vadhajtások.hu