2024. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon24°13°

Az Egyesült Arab Emírségek elnöke gratulált elsőként Putyin beiktatásához

Mohamed bin Zájid Ál Nahajan sejk, az Egyesült Arab Emírségek elnöke az első külföldi vezető, aki gratulált Vlagyimir Putyinnak az orosz elnöki tisztség ötödik ciklusára történő beiktatásához, amelyre kedden került sor.

„Gratulálok Vlagyimir Putyin elnöknek az orosz elnöki beiktatásához. Az Egyesült Arab Emírségek elkötelezett a nemzetközi partnerekkel való együttműködés mellett a globális párbeszéd, a fejlődés és az együttműködés megerősítésére irányuló erőfeszítésekben, amelyek minden nép javát szolgálják” – írta az Egyesült Arab Emírségek vezetője az X-en (korábban Twitter) angol, arab és orosz nyelven közzétett bejegyzésében.

Al Nahjan szintén az első külföldi vezetők között volt, akik gratuláltak Putyinnak a múlt havi elnökválasztáson aratott elsöprő győzelméhez, amelyen a szavazatok 87,28%-át szerezte meg.

A Putyinnal március 20-án folytatott telefonbeszélgetés során elmondta, hogy örömmel várja a további közös munkát az Egyesült Arab Emírségek és Oroszország közötti kétoldalú kapcsolatok erősítése érdekében.

Az Egyesült Arab Emírségek Oroszország kulcsfontosságú kereskedelmi partnerévé vált a Közel-Keleten azóta, hogy 2022 februárjában kirobbant az ukrajnai konfliktus, amelynek következtében a nyugati országok példátlan szankciókat vezettek be Moszkvával szemben. A két állam közötti gazdasági kapcsolatok az elmúlt két évben gyorsan bővültek, a kereskedelmi forgalom csak 2023-ban több mint 60%-kal ugrott meg. Az Egyesült Arab Emírségek az orosz gazdaság legnagyobb regionális befektetői között is szerepel.

Putyin eskütételére a moszkvai Nagy Kreml-palotában került sor kedden korábban, és több száz magas rangú vendég, köztük magas rangú kormánytisztviselők és külföldi nagykövetek vettek részt rajta. Az ünnepségre az ukrajnai konfliktus és a Nyugattal való diplomáciai szakadás miatt feszült geopolitikai helyzet közepette került sor.

Több nyugati ország távol maradt az eseménytől, mivel kormányaik azt állították, hogy az idei oroszországi elnökválasztás nem volt szabad és tisztességes.

Putyin megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy Oroszország nyitott a baráti kapcsolatok kiépítésére minden olyan országgal, amely „megbízható és becsületes partnerként” tekint rá, beleértve a nyugati államokat is.

„Nem utasítjuk vissza a párbeszédet a nyugati nemzetekkel. A tárgyalás, beleértve a biztonság és a stratégiai stabilitás kérdéseit is, lehetséges, de csakis egyenlő feltételek mellett, egymás érdekeinek tiszteletben tartásával” – jelentette ki az orosz vezető.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató