2024. május 17. - Paszkál
EUR : 386.16
USD : 355.15
Időjárás ikon15°10°

Rendkívüli bejelentést tett Varga Mihály, 20 éve nem volt ilyen

Szokatlan időpontban és formában tette közzé a szokásos előzetes havi államháztartási adatokat a Pénzügyminisztérium a januári hónapról, nem véletlen. Az idei év első hónapjában ugyanis történelmi rekord méretű többlet jött össze - írja a Portfolio.hu.

Gigantikus januári többlet

Az államháztartás központi alrendszerének 2019. január végi helyzetéről szóló gyorstájékoztató az eredeti tervek szerint 11 órakor jelent volna meg pénteken, régóta hagyomány ez a 11 órás időpont. A Pénzügyminisztérium azonban korábban tette közzé a fő adatokat és különleges módon Varga Mihály pénzügyminiszter értékelte a havi büdzséfolyamatokat, nem véletlen.A PM közleménye szerint ugyanis

az elmúlt két évtized legkedvezőbb adatát láthatjuk az év első hónapjában.

A költségvetés 244,5 milliárd forintos többlettel zárt, az adóbevételekből 200 milliárd forinttal több folyt be, mint tavaly ilyenkor és jelentős uniós átutalás is történt - részletezi a tárca. A Portfolio idősoros számai alátámasztják a rendkívüli januári adatot. Összesítésünk szerint valóban rekord volt a mostani januári többlet, az eddigi legmagasabb januári szufficit 123 milliárd forint volt, most erre duplázott majdnem rá a költségvetés.

Így értékel Varga Mihály

Mivel egyre több embernek van munkája és a munkabérek folyamatosan emelkednek, évről-évre javul a családok jövedelmi helyzete, ez megmutatkozik a fogyasztás alakulásában is - hangsúlyozta Varga Mihály. 2019 januárjában

  • az általános forgalmi adóból 153,9 milliárd forinttal,
  • személyi jövedelemadóból 23,9 milliárd forinttal,
  • nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 23,0 milliárd forinttal, míg
  • jövedéki adóból 17,1 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába, mint az előző év első hónapjában.

222,9 milliárd forint uniós bevétel érkezett, a kifizetések pedig 89,3 milliárd forintot tettek ki, vagyis a költségvetésnek uniós támogatások nélkül is többlete van.A januári főbb kiadások közül főként a hazai forrásból megvalósuló fejlesztések (például a Modern Városok Program, az országos vasúthálózat megújítása) emelhetőek ki - részletezte a pénzügyminiszter.

Részletes bontás

Az év első hónapjában az államháztartás központi alrendszerének egyenlege a központi költségvetés 186,5 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 23 milliárd forintos, illetve a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 35 milliárd forintos többletéből tevődött össze. Az uniós módszertan szerinti hiánycél idén a GDP 1,8%-a, mellyel párhuzamosan az államadósság aránya is tavalyhoz képest tovább mérséklődhet - mondta Varga Mihály.

Forrás: Portfolio.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató