2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Megbuktak a spanyolok, jobboldali kormány jöhet a spanyoloknál - Soros el fog kenődni

Az El País spanyol lap egy részletes elemzést tett közzé arról, hogy mi várható az előrehozott spanyolországi választásokon.

A jelenleg is kormányzó szocialisták jó eséllyel meg fogják őrizni vezető szerepüket, vagyis ők delegálhatják a legtöbb képviselőt a parlamentbe a pártok közül, ám ez nem lesz elég kormányalakításra.

Az El País elemzéséből úgy tűnik, hogy a jobboldal lehet a nyertese az előrehozott választásnak. Egy jobboldali koalíció ugyanis a jelenlegi erőviszonyok alapján áprilisban többséget tud szerezni a spanyol parlamentben.

Az elemzésben több közvélemény-kutatást vetettek össze és azt találták, hogy a szocialisták szerezhetik a legtöbb voksot, nagyjából a szavazatok 24 százalékára számíthatnak.

A jobboldali Néppárt, a liberális Ciudadanos és a nacionalista Vox azonban együttesen megszerezhetné a parlamenti többséget, amit az elemzők úgy értelmeznek, hogy egy jobbközép kormány alakulna.

Népszerűségük jelenleg: 21, 18 és 11 százalék. Ez a szavazatok 50 százalékát jelentené, ám ezzel megszereznék a parlamenti képviselői helyek többségét.

Pedro Sánchez jelenlegi szocialista miniszterelnök jelenleg legfeljebb a szélsőbalos Podemos-szal tudna összefogni, akiket jelenleg 15 százalékon mérnek.

A spanyolok április 28-án szavazhatnak majd. Ez lesz 2015. decembere óta a harmadik országos választás.

Soros György tehát egyelőre izgulhat. A bevándorláspárti milliárdos ugyanis Sánchez hivatalba lépésének első hónapjában találkozott a miniszterelnökkel, ezután pedig Spanyolországban mind több Soros-hajó tűnt fel. Egy új kormánnyal ismét meg kellene állapodnia az agg agitátornak, ám arra nem érdemes nagy tétben fogadni, hogy a spanyol nacionalisták tömegével fogják befogadni a migránsokat.

Sánchez azután döntött az előrehozott választás mellett, hogy a spanyol parlament leszavazta a kormánya által benyújtott költségvetést.

A szocialista politikus azután léphetett hivatalába, hogy nyolc hónappal ezelőtt egy bizalmatlansági szavazás során megbukott elődje, Mariano Rajoy. Sánchez jelenlegi kormánya a legkevesebb ideig regnáló kormány lesz a spanyol demokrácia történetében.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató