2024. június 22. - Paulina
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon27°21°

Iránytű Intézet: Brutális a Fidesz támogatottsága, az ellenzéket kivégezte Magyar Péter

Az Iránytű Intézet legfrissebb mérése szerint a Fidesz–KDNP támogatottsága kiemelkedik a pártversenyből, de a Tisza Párt megelőzi a DK–MSZP–Párbeszéd szövetséget.
Az Iránytű Intézet április 17–19. között, CATI-módszerrel, 1073 fő részvételével végzett közvélemény-kutatást. Ez alapján a pártot választani tudó, biztos szavazóknál az erősorrend:

Fidesz–KDNP – 50 százalék

Tisza Párt – 26 százalék

DK–MSZP–Párbeszéd – 10 százalék

Kétfarkú Kutya Párt – 4 százalék

Mi Hazánk Mozgalom – 3 százalék

Momentum – 3 százalék

Második Reformkor – 2 százalék

Jobbik-Konzervatívok – 1 százalék

Az „egyéb pártok (LMP, MMN, Nép Pártján, stb)” kategória 1 százalék. A teljes népességben a Fidesz 27 százalékon, a Tisza Párt 13 százalékon, a DK–MSZP–Párbeszéd 5 százalékon áll. A válaszmegtagadók aránya 7 százalék, a „bizonytalan/biztosan nem szavazna” kategória 37 százalék.

A minél pontosabb adatok érdekében egy hét eltéréssel készítettek két kutatást (április 9–12. és április 17–19. között), ez alapján az alábbi következtetésekre jutottak:

A Fidesz–KDNP némileg csökkent a pártot választani tudó biztos szavazók között, ám ez a csökkenés hibahatáron belüli mértékű, továbbra is a szavazatok fele menne a kormánypártokra az EP-választáson.

A Tisza Párt egy hét leforgása alatt 6 százalékpontot erősödött a biztos szavazók körében, 20-ról 26 százalékra.

A DK–MSZP–Párbeszéd pártszövetség hibahatáron belüli mértékben 9-ről 10 százalékra erősödött.

A Mi Hazánk 6 százalékos szintről 3 százalékra csökkent.

A Kutya Párt éppen a bejutási küszöb alatti 4 százalékos szinten stagnál.

A Momentum 3 százalékon stagnál a pártot választani tudó biztos szavazók körében.

Kik támogatják Magyar Pétert?

A kutatásban arra is választ kerestek, hogy kik támogatják Magyar Pétert, néhány következtetésük:

A teljes népesség adatait tekintve a fiataloknál ugyan kiemelkedik a Tisza Párt (18 százalék), de a többi négy korcsoportban kiegyensúlyozott (11–13 százalék). A pártot választani tudóknál már nagyobb az adatok szórása: 18–29 év közötti 43 százalékról fokozatosan 16–17 százalékra csökken a nyugdíjas korú választóknál.

Az iskolai végzettség növekedésével együtt a Tisza támogatottsága jelentősen emelkedik; a 8 általánost végzetteknél a teljes népességben csupán 5–6 százalék, de a diplomásoknál már 18 százalék, ami lefordítva a választani tudók arányaira, 11 százalékról 30 százalékra való növekedést jelent.
Budapesten és megyei jogú városokban, a teljes népességben 16–16 százalék, a városokban 12 százalék, a községekben 9 százalék. Ami a pártot választani tudókat illeti, az egyik véglet a nagyvárosok 27–28 százaléka, a másik a községek 19–20 százaléka.

A Tisza Párt jelenlegi szavazóinak fele (53 százaléka) volt az ellenzéki összefogás szavazója, 13–14 százalékuk a Fideszre szavazott, 3, illetve 4 százalékuk a Mi Hazánkra és a Kétfarkú Kutya Pártra, 14 százaléka nem szavazott, 7 százaléka pedig nem emlékszik hogy kire, vagy arra, hogy szavazott-e; további 5 százalék nem árulta el az előző országgyűlési választáson leadott voksát.
Mást mutatnak a Závecz Research számai

A Závecz Research 2024. április 4–11. között készült kutatásában az európai parlamenti listák támogatottságát a biztos részvételt ígérő, listát választók körében az alábbi százalékokra mérte:

Fidesz–KDNP – 33 százalék

DK–MSZP–Párbeszéd – 26 százalék

Tisza Párt – 14 százalék

Mi Hazánk – 8 százalék

Momentum – 7 százalék

Magyar Kétfarkú Kutya Párt – 5 százalék

LMP – 3 százalék

Jobbik – 1 százalék

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató