Vadhajtások

A brit rendőrök kiakadtak a londoni késeléses esetek miatt

A brit nagyvárosokban – elsősorban Londonban – az elmúlt években rendszeresek lettek az utcai késelések és egyéb támadások. Egyre többeknek van elegük a romló közbiztonságból. Most a brit rendőrség fakadt ki.

A brit rendőrség is tisztában van azzal, hogy az elmúlt időszakban megugrott a késeléses bűncselekmények száma. A helyzet egyre aggasztóbb, amin az enyhe bírósági ítéletek sem segítenek.

A hatóság emberei elkaptak egy 18 éves férfit, akinél egy 25 centiméteres penge volt és egy ennél is nagyobb konyhakés, miközben az utcán mászkált. Devante Omer a bíróságon beismerte, hogy az ő tulajdonában állnak a fegyverek és valóban nála voltak, amikor az utcán tartózkodott. A fiatal férfi közösségi oldalaira is olyan képeket töltött fel, amiken különböző bandák szimbólumai szerepeltek és egy köteg pénz. Mindez nem zavarta a bíróságot, Omert fél év felfüggesztett börtönbüntetésre és 8 hétig kijárási tilalomra ítélték.

A brit rendőrök felháborodtak a döntés miatt.

Kíváncsi vagyok, hogy ez a bírósági döntés elrettentő-e vagy reményt nyújt-e a rehabilitációra”

– mondta Roy Smith, a Metropolitan Police főfelügyelője.

Felfüggesztett börtönbüntetés! Komolyan! Talán a bíróságnak képben kellene lennie az aktuális eseményekkel!”

– mondta egy másik rendőr.

David Gauke igazságügyi miniszter előző hónapban jelentette ki, hogy nincs értelme fél évnél, azaz 6 hónapnál rövidebb időre börtönbüntetésre ítélni a bűnözőket. Ha az ezzel kapcsolatos tervek megvalósulnának, akkor évente 4 000 késes bűnöző úszhatná meg a börtönt. Ezzel a lépéssel pedig csak nehezítenék a rendőrség amúgy sem könnyű helyzetét.

A londoni rendőrkapitány szerint nemzeti vészhelyzet alakult ki a rengeteg gyilkosság miatt, a szervezet már jelezte a brit kormánynak, hogy milyen extra erőforrásokra van szükségük a késeléshullám kezeléséhez.

Egy apuka megelégelve a közbiztonság állapotát, úgy döntött, hogy lehetőséget ad a fiataloknak, és a kést becserélhetik nála vásárlási utalványokra. Önkéntes akciója során már 18-szor késelték meg.

Március elején London keleti részén egy parkban megkéseltek egy 17 éves lányt, aki belehalt a sérüléseibe. Az ügy kapcsán Sadiq Khan a brit főváros pakisztáni származású főpolgármester is megszólalt. Elmondta, hogy f Feldühítette a legújabb késelés, és az, hogy az újabb erőszakos támadás is egy fiatal ellen irányult. A bűncselekmények visszaszorítására azonban eddig nem tett lépéseket.

A rendőrség által februárban közzétett kimutatás alapján Londonban az utóbbi időben elkövetett késeléses bűncselekmények majdnem felét 19 alatti, jórészt migrációs háttérrel rendelkező fiatalok követték el, 8 százalékban pedig 10 és 14 év közötti gyerekek voltak az elkövetők.

Sadiq Khan, London polgármestere is megszólalt:

 

Forrás: 888.hu