2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Egy fontos elemzés

Mernyó Ferenc figyelemreméltó elemzése a Facebookon.

"Soros már a spájzban van .

Tegnap Szlovákiában elnökválasztás volt. A választás kétfordulós, így ha az elsőben nem sikerül megfelelő többséget szerezni egyetlen jelöltnek sem, akkor a második fordulóban a két legjobb mérkőzik meg a választók bizalmáért.

Első körben az első helyen Zuzana Čaputová, a Progresszív Szlovákia jelöltje végzett, 40% körüli eredménnyel. Ha a második fordulóban is győz, ő lenne Szlovákia első női elnöke.

Álljunk is meg itt egy pillanatra és tekintsük röviden át Szlovákia belpolitikai rendszerét.

Szlovákiában is parlamenti kormányzás van, mint nálunk, így az elnök szerepe inkább szimbolikus, pont úgy mint nálunk. És nem annyira fontos, de főleg nem olyan erős, mint például a franciáknál. Mégis van egy apró különbség. Magyarországon az elnököt a parlament választja meg, Szlovákiában - Romániához hasonlóan - az elnököt is a nép választja. Ez pedig azzal jár, hogy szimbolikus szerepe ellenére erős a felhatalmazása, hiszen az "istenadta néptől" kapja a mandátumát. Így ha a parlamenti többséget és az államfői pozíciót nem ugyanaz a politikai oldal foglalja el, akkor könnyen hatalmi vetélkedés, politikai konfiktus alakulhat ki.

Mint azt látjuk Romániában is évek óta.

Ha Čaputová lesz Szlovákia elnöke, még egy ponton fognak hasonlítani Romániára. Ez pedig Soros, pontosabban a Soros hálózat megjelenése a hatalomban.

Zuzana Čaputová ugyanis nem csak a vészjóslóan hangzó Progresszív Szlovákia jelöltje, de kandidálása előtt maga is a Soros hálózatban tevékenykedett. Ráadásul 2016-ban kitüntette az amerikai Goldman Environmental Prize, ez pedig nem jó előjel. A "Goldman Environmental Prize" és a "Soros" keresőkulcsra (közös metszet) 1500 találatot ad a Google, az "Goldman Environmental Prize" és "OSI" vagy "OSF" kulcsra további mintegy ötezret (4800 / 180). Ez önmagáért beszél.

Továbbá, tudni kell, hogy Soros hálózatával nem csak mi vagyunk megverve, de egész Kelet-Európa. A legtöbb kelet-európai országban az összes olyan Soros szervezet jelen van - ha nem is hallunk annyit róluk -, amelyek nálunk is. Szlovákiában is jelen van - 1992 óta - a Nyílt Társadalom Alapítvány (Nadácia Otvorenej Spoločnosti; 1992), ahogy jelen van a cseheknél (Open Society Foundation, Prague;1992) vagy a lengyeleknél (Stefan Batory Foundation; 1988), ahogy jelen van a litvánoknál, az észteknél, a letteknél, a szerbeknél, a horvátoknál, a bolgároknál, az ukránoknál és a románoknál is.

Szlovákiában az összes olyan "fontos" Soros szervezet megtalálható, amelyekkel nekünk is annyi bajunk van: a TASZ testvére (nem egyértelmű, de lehet, hogy ez éppen a Via Iuris, lásd lejjebb), a Helsinki Bizottság testvére (Slovak Helsinki Committee), az Amnesty (Amnesty International Slovensko), a Transparency (Transparency International Slovensko), a Slovakia For All, és mindenféle kisebbségi szervezetek és jogvédők a szexuális kisebbségektől a romákig. A Nyílt Társadalom Alapítvány ott is évi sok tíz és százezer eurót osztogat szét a "kisebbségek felkarolására", a jogaik artikulálására, meg például roma programokra. Egyszóval a társadalom szétzilálására.

Pont úgy, mint nálunk.

Maga Zuzana Čaputová is egy szlovákiai Soros szervezetben dolgozott, nevezetesen a Via Iuris jogásza volt [1]. A Pesti Srácok már egy éve arról írt, hogy Soros a szlovák kormány megbuktatásával verné szét a V4-et [2]. Soros - Čaputová győzelmével - komoly lépést tehetne ebbe az irányba.

És ha Čaputová megválasztása esetén elnökként nem is fog erős hatalommal rendelkezni, a hatalma arra elég lesz, hogy jelentős belpolitikai konfliktusokat generáljon az esetleges szembehelyezkedése a parlamenttel és a kormánnyal. Gondoljunk csak arra, hogy mennyi problémát volt képes okozni az ellenzéki SZDSZ az első szabadon választott kormánynak a látszólag teljesen szimbolikus elnöki poszton keresztül Göncz Árpád irányításával. Egészen a baloldal hatalomra kerüléséig.

Szóval, Isten óvja Szlovákiát! Azt kívánom, hogy a szlovákoknak (meg a felvidéki magyaroknak) legyen elég bölcsességük elkerülni Sorost. Mert ha nem sikerül, az nem csak nekik fog gondot okozni, de nekünk is. Erre figyelmeztet a történelem.

Meg az a néhány vérforraló sor, ahogy a tőről metszett liberális Bojár Iván, Demszky egykori élharcos fenékfényesítője lelkesedik Zuzana Čaputová sikere kapcsán:

"Zöld, liberális, nő, 40% fölött nyerte a szlovák elnökválasztás első fordulóját, 15%-ot verve a mögötte lévő legerősebbre. Győzelmi beszédében a 45 éves jogász, Zuzana Čaputová cigányul, ruszinul és persze magyarul is köszönetet mondott. És csak alig két órányi járóföldre él Európa legmérgezőbb hasadóanyagot tartalmazó budapesti rozsdás hordójától. Szlovákia először Meciarral, majd Fico-val - mint a gyenge demokráciák korrupt-nacionalista és populista betegségeivel - mérgezte magát. Most mintha kezdené visszanyerni egészségét. Eurója, erős gazdasága, stabil nyilvánossága, erősödő vidéke már van. Drukkolok neki, drukkolok a szlovákoknak, drukkolok Európának." [3]

Jelzem, hogy Szlovákia erős gazdaságához, stabil nyilvánosságához (ha van, nem tudom) és erősödő vidékéhez pont a liberálisoknak nincs semmi közük. Mindezt elsősorban a konzervatívok (még Dzurinda), majd Ficóék szocdem pártja, a SMER teremtette meg, ahogy a szlovákok részéról Ficó érdeme a V4-ek utóbbi időben kialakult szoros és Brüsszellel szemben hatékony együttműködése is. A progresszívok nem voltak sehol, és nem is tettek semmit.

De már követelik a részüket.

Ezért lesz jó vigyázni! Mert a liberálisok építeni nem, rombolni, szétverni annál inkább tudnak."

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató