2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

A Tanácsköztársaságot ünnepelték az antifasiszta kuplerájban, az Aurórában

Belépő helyett „ajánlott támogatást” szed a vendégektől és adakozást vár a szórakozóhely, a héten volt „zsidó purim buli beöltözéssel és tradicionális ivós játékokkal”.

Józsefvárosban nincs szükség olyan helyre, amely zavarja a lakosság nyugalmát, főként, ha ott drogoznak, és még a rendőrség is javasolja a bezáratását – írta Sára Botond polgármester. Az Auróra adományokat gyűjt, arra hivatkozva, fennmaradását veszélyezteti az este tíz órai pultzárás. A Soros-féle Open Society Foundationstól kapott támogatás ezek szerint nem elég.

A magát nyíltan ellenzéki helyként emlegető Auróra Kioszk minden jogi kiskaput megpróbált kihasználni, hogy a környékbeli lakók kérését semmibe véve folytassa az éjszakai randalírozást, a bíróság szerint azonban jogszerű az önkormányzat korábbi döntésének érvényt szerző jegyzői határozat, amely kimondja, hogy a környező társasházak kérése alapján este tíz óra után nem árulhatnak szeszesitalt – közölte a napokban Sára Botond, Józsefváros polgármestere. Hozzátette,

„az Auróra azóta is a szabályok kijátszásán dolgozik és becsületkasszára, hátizsákos szeszesital-fogyasztásra hivatkozva, közösségi tevékenység címen folytatják az éjszakai mulatozást, továbbra is semmibe véve az ott élők nyugalmát”.

Az önkormányzat álláspontja azonban világos és egyértelmű: a törvények mindenkire vonatkoznak, még az Aurórára is – hangsúlyozta a polgármester. Leszögezte, Józsefvárosban nincs szükség olyan helyre, amely zavarja a lakosság nyugalmát, főként, ha ott drogoznak, és még a rendőrség is javasolja bezáratását. A bíróság döntését a jegyző jogszerű eszközökkel végre fogja hajtatni – ígérte a városvezető.

[embed]https://www.vadhajtasok.hu/2019/03/20/semmibe-veszik-a-lakok-donteset-az-antifasiszta-gyulekezohely-drogosai/[/embed]

Az Auróra ügye évek óta húzódik. Tavaly októberben hírt adtunk a fönt említett jegyzői határozatról, s arról is, hogy az Auróra közösségi oldalán tudatta: fellebbeznek, „és ameddig nem születik jogerős döntés, addig a szokásos nyitvatartási időben várjuk a vendégeinket, a programjainkat és a rendezvényeinket változtatás nélkül megtartjuk”. Arról is írtak, fennállásuk óta mindent megtesznek azért, hogy ne zavarják a környéken lakók éjszakai nyugalmát, ugyanakkor programjukat úgy hirdették:

„A józsefvárosi önkormányzat gerjesztette feszültségek levezetése, elmebaj túlkiabálása ma este a pincében.”

Tájékoztattak továbbá arról, hogy a Marom Europe nemzetközi zsidó ifjúsági szervezet brit csoportja nyílt levélben szólította fel az angol külügyminisztert, „álljon ki a baloldali Auróra politikai üldöztetése ellen”. Az épületben a vendéglátóipari egység mellett számos civil szervezet, mozgalom működik, a Budapest Pride-tól A Város Mindenkié-n át a Marom Klub Egyesületig, amely az Auróra fenntartója.

A Marom 2002-ben alakult „a zsidó kultúra újjáépítése céljából”. Korábban a Király utcai Sirály „művészeti központban”, „foglalt házban” tevékenykedtek, annak bezárását antiszemitizmusként értékelték, noha két évig nem fizettek bérleti díjat. Támogatójuk az Open Society Foundations. Az este tíz órai pultzárás az egész ház fennmaradását veszélyezteti – állítja most Facebook-oldalán az Auróra, amely esti programjaira belépődíj helyett „ajánlott támogatást” szed a vendégektől és egyébként is adakozásra kéri szimpatizánsait. Ezen a héten például volt „zsidó purim buli beöltözéssel és tradicionális ivós játékokkal”, ma pedig „a Tanácsköztársaság 100 éves évfordulójának megünneplése, aztán alkalomhoz illő punkbuli” lesz.

A Tanácsköztársaságról szóló kerekasztal-beszélgetés egyik vendége a radikális baloldali történész-publicista Konok Péter. Tőle a program ajánlószövegében egy cikkrészletet idéznek a témában: „...óriási dolgok rázták meg az országot, sosem látott dolgok, és valóban szimbolikus, hogy a proletárgyerekek eljutottak a Balatonra, hogy ingyen mehettek az addig csak vágyálmaikban élő Margitszigetre, hogy az elszökött arisztokraták és hadimilliomosok kastélyaiban tüdőgondozókat alakítottak ki.”

Forrás: Magyar Hírlap

Kapcsolódó:

https://www.vadhajtasok.hu/2019/03/18/a-tanacskoztarsasag-100-evfordulojat-unnepeltek-ujpesten-a-mocskos-kommunistak-video/
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató