2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Macront nem szívesen látják Korzikán - két bombát is találtak a látogatása előtt három nappal

Korzikában a kormányzati épületek előtt két bombát fedeztek fel, mindössze három nappal a francia elnök Emmanuel Macron érkezése előtt - írja az RT.com.

A mediterrán sziget északkeleti részén található Bastia községben jelentős biztonsági műveletet indítottak, miután két házi robbanóeszközt is felfedeztek a kincstár és az államháztartási hivatal előtt.

Az első gyanús tárgyat az egyik kincstári alkalmazott találta meg, amikor megérkezett a munkahelyére 8 órakor. A tűzszerészek a helyszínre sietek, hogy hatástalanítsák a gyanús eszközt, amelyről kiderült: mintegy 100 gramm TNT volt.

Néhány órával később találták meg a második házi robbanóanyagot. Miközben a bomba hatástalanító egység megvizsgálta az eszközt, a hatóságok mintegy 50 alkalmazottat evakuáltak a kormányhivatalból.

A párizsi ügyészség terrorizmusellenes csoportja átvette a helyi rendőrség által lefolytatott vizsgálatot. 

Az okokról még korai beszélni, de mint ismert Macron ellen 20. hete tiltakoznak a sárgamellényes tüntetők, illetve korábban a francia elnök kemény hangot ütött meg korzikai látogatásának alkalmából, pl. elutasította a helyi nacionalisták egyik legfőbb követelését, a korábbi fegyveres harcok miatt elítélt függetlenségpártiak amnesztiáját.

Az államfő elutasítja a nacionalisták azon követelését, hogy a Saint-Martin és Saint-Barthélemy szigeteken érvényes autonómia státuszát megkapják, és azt a francia parlament az alkotmányba iktassa.

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató