2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Mégis Macron a valódi győztes

Bár a Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése lett rövid előnnyel első a május 26-i európai választáson, és Macron listája, az úgy nevezett Renaissance (Újjászületés) csak második, mégis Macron győzött. Sokan már ki is mondják: 2022-i elnöki választást most nyerte meg Emmanuel Macron - Almássy Ferenc írása
2014: a Nemzeti Tömörülés 24,86 %-al megnyeri a francia Köztársaságban az európai választást, aratva 4 712 461 szavazatot. 2019: a Nemzeti Tömörülés, 24,41%-al, megint megnyeri az európai választást, 5 044 699 szavazattal.
Papiron jól hangzik egyeseknek, hogy a Nemzeti Tömörülés győzött, de a valóság az, hogy a migráns válság ellenére, a sárga mellényesek ellenére, a Macron vezette neoliberális politika ellenére nem javult a Nemzeti Tömörülés támogatottsága. Elért egy komoly üvegplafont, és nagyon úgy tűnik, hogy nem képes több szavazót szerezni. Mindeközben meg nem kiván szövetséget kötni bármilyen másik francia párttal. (Langyos-)konzervatív szemszögből még rosszabb a helyzet. A Republikánusok hattyúdalának lehettünk a tanúi, mely 8,5%-ra süllyedt - így kevesebb EP képviselőjük lesz mint például a Fidesznek. A 30 éves alattiaknál kb. 2%-on van már tavaly óta a támogatottsága. Les Républicains, most már kimondható, logikusan követi a szocialista párt, a történelmi ellenzékének a sorsát : egy zombi-párt lett, ami már halott, de nem fogadja el és még kicsit mozog.
Párhuzamosan meg nem gyengült Macron. Az a bourgeois tömörülés körülötte még jobban kitart mellette, köszönhetően a sárga mellényes már féléve tartó válságnak - mely során Macron lett a nagy mumus a szétszórt ellenzéknek. Ennek az ellenzéknek nem minden része ellenséges. Sőt, egy része kimondottan kompatibilis hosszú távon Macron-al. Lásd pl. a Zöldeket, kik valódi meglepetést okoztak ezen a választáson, elérve 13%-ot. A 35 éves alattiaknál meg meg 27% támogatást élveznek, holott a Nemzeti Tömörülés meg csak 18-at...
Vagyis: nem tudott erősödni a Nemzeti Tömörülés még úgy se, hogy az elmúlt 4 év erősen igazat adott neki sok témában - bevándorlás, neoliberális privatizációk, Európai Unió, ... - miközben a konzervatívok összeestek és nagyon erősödnek a liberális erők, kik tarolnak a fiatalok között.
Marine Le Pen győzelmével megvan újra és biztosan Macron-nak a fő kihívója akivel tud tovább riogatni - "szavazzatok rám, vagy hatalomra kerül a szélsőjobboldal" (értsd, Hitler 2 és a nácik) - és ugyan akkor bebizonyosodott, hogy nincs másik fenyegető erő számára, valamint, hogy olyan párt erősödik, akivel Macron együtt tud majd működni adott időben.
Mégis Macron a valódi győztes.
Almássy Ferenc
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató