2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Hajóbaleset Budapesten - már hét halottról tudnak

Összeütközött két hajó a Dunán Budapesten, a Parlamentnél szerda este. Az egyik elsüllyedt, ezen 35-en tartózkodtak. Többen a vízbe estek, 14 embert emeltek ki eddig a vízből. Hét embert kórházba szállítottak, hét ember életét nem sikerült megmenteni. A Duna teljes magyarországi szakaszán zajlik a mentés.

Egy nagyméretű luxushajóval ütközhetett az a turistahajó, amely elsüllyedt szerda este a Dunán a Parlamentnél – jelentette az M1 tudósítója. A nagyméretű hajó elsodorta, maga alá gyűrte a Hableány elnevezésű turistahajót, amely gyorsan elsüllyedt.

A balesetnek hét halálos áldozata van – jelentette be Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője nem sokkal éjfél után a helyszínen. Hozzátette: hét embert könnyű sérülésekkel vittek kórházba.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: negyed tízkor érkezett a bejelentés, hogy egy turistahajó felborult a Dunán. A fedélzeten 33 dél-koreai turista és két fős magyar személyzet tartózkodott.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója azt mondta: a mentőszolgálat 17 mentőegységgel van kint. Már nem csak Pest, hanem Fejér megyéből is bekapcsolódtak a mentésbe.

Az M1 munkatársa a helyszínről azt mondta, a mentést kiterjesztették a Duna teljes, Budapest alatti magyarországi szakaszára. Elmondta azt is, hogy a helyszínen van Pintér Sándor belügyminiszter.

A hajó roncsát egyelőre nem találják.

A mentőszolgálat ügyeletese korábban annyit közölt, hogy „14 egységgel” vannak a helyszínen. A mentést nehezíti, hogy erősen fúj a szél és nem szűnik a csapadék, nagy a sodrás is, amely a hajót is elsodorta.  A vízi rendészet, mentőhajó és tűzoltóhajó is segíti a mentést.

Az M1 helyszíni tudósítója azt mondta: a Lánchídtól lezárták a pesti alsó rakpartot a Lánchídig, a budain még halad a forgalom. Nagyon nagy a készültség, rengeteg tűzoltó, rendőr és mentő van a helyszínen, utóbbi 17 egységgel.

Főleg távol-keleti turisták voltak a hajón

Az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. megbízásából Tóth Mihály szóvivő az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: 22 óra előtt a Panorama Deck Kft. Hableány elnevezésű sétahajója eddig ismeretlen okok miatt felborult és elsüllyedt a Duna budapesti szakaszán az Országháznál. A városnéző hajójárat fedélzetén a legénységgel együtt összesen 34-en utaztak, főleg távol-keleti turisták. A mentés nagy erőkkel tart, az erős sodrású, magas vízállású Dunán, amelyet az eső és a sötétség nehezít.

A Panorama Deck Kft. “minden erőforrást mozgósít az emberéletek védelmében”. A baleset okainak feltárásában a vállalat a hatóságokkal mindenben együttműködik – tették hozzá.

A Hableány hajó 60 ember befogadására képes, 27 méter hosszú, 150 lóerős motorral felszerelt, rendszeresen karbantartott járműve a Panoráma Deck flottájának 2003-óta – írták.

ÉLŐ bejelentkezésünk:

Forrás: Híradó

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató