2024. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Elindult a katonai menet Derecskéről, hetven kilométert gyalogolnak a hősökért

Három nap, 70 kilométer, 70 résztvevő. A menet tagjai a megye több települését érintve tisztelegnek a két világháborúban harcoló magyar katonák előtt.

Derecske főterén, a világháborúkban elesett katonák emlékművét koszorúzták meg a túra résztvevői. Innen indult el a II. Emlékmenet a katonahősökért elnevezésű program. Az emlékmenetet hetven résztvevője között vannak hivatásos katonák és hagyományőrzők is.

Többségük a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola növendéke. Számukra nem csak fizikai kihívást jelent a menet, de tanulást is.

- A második és első világháborús fegyverekről, viseletről, harcászatról is. Meg arról, hogy a világháborús honvédek hogyan meneteltek. A parancsszavakat, vezényszavakat tanuljuk egymástól - hallhattuk Bardócz Hunort, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola növendékét.

Az ország egyetlen honvéd középiskolájában fontos, hogy a tanulók megismerjék katonaelődeik történetét. A Bihar menetszázadban ezt most interaktív formában tehetik meg a fiatalok.

- Gyakorlatilag ez nem csak 70 kilométer menetelésről szól, hanem időről-időre alaki fogások formájában, megemlékezések formájában számot kell adniuk a tudásukról. Arról, hogy mennyire fegyelmezettek, mennyire sajátították el az alaki fogásokat a tanulmányaik során - nyilatkozta Fekete András, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola katonai igazgatóhelyettese.

A bihari térségben több világháborús emlékművet is megkoszorúznak a résztvevők. Az emlékmenet pénteken délután Berettyóújfaluban ér véget.

Forrás: Dehir.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató